Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

9 τρόποι να απαξιώσεις μια Συνδιάσεκψη

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα διεξαχθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάρκειά της, η ελλιπής οργάνωση της προ της Συνδιάσκεψης συζήτησης, η μη δυνατότητα σύνθεσης απόψεων σε μια κατεύθυνση που θα δώσει μια νέα ώθηση στο εγχείρημα οδηγούν σε όχι και τόσο αισιόδοξες προβλέψεις και σε μια μεγάλη αναντιστοιχία με τις ζυμώσεις και τις διαθέσεις στη βάση του ενωτικού εγχειρήματος. Διαβάστε 9 τρόπους για να απαξιώσεις μια Συνδιάσκεψη:


1. Κάνεις πιο πριν άλλες δυο Συνδιασκέψεις και δεν υλοποιείς τις ομόφωνες αποφάσεις τους. Έτσι όλοι καταλαβαίνουν ότι οι όποιες αποφάσεις και αυτής της Συνδιάσκεψης μπορεί να μείνουν στα χαρτιά.
2. Αφήνεις την πολιτική και οργανωτική προετοιμασία της Συνδιάσκεψης στον αέρα, κάνεις τις εσωκομματικές διαδικασίες της συνιστώσας σου και επικυρώνεις την πραγματοποίησή της 10 μέρες πριν την αναγγελθείσα ημερομηνία πραγματοποίησης της Συνδιάσκεψης.
3. Καλείς μέσα σε 10 μέρες σε τοπικές συνελεύσεις που άρον άρον θα συζητήσουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Αφίσα βγάζεις μάλλον μετά την Συνδιάσκεψη.
4. Ενώ στη Γραμματεία αναφέρεις ότι το να βρεθεί χώρος δεν είναι πρόβλημα (ακούστε ηχογραφημένες τοποθετήσεις στο μπλογκ της ΠΑΣΑ) καταλήγεις σε Συνδιάσκεψη-express που ξεκινά Παρασκευή απόγευμα και τελειώνει Σαββάτο βράδυ. Όποιος δηλαδή δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, άνεργος, επαγγελματικό στέλεχος ή από μακρινή επαρχία αποκλείεται από μεγάλο μέρος της διαδικασίας.
5. Εκφωνείς ήδη πριν τη Συνδιάσκεψη αυτά που είναι να αποφασιστούν σε αυτή. Δηλαδή έχεις δημόσια εξαγγείλει την «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση» (χωρίς απόφαση ούτε καν της Γραμματείας) τη στιγμή που θέμα της Συνδιάσκεψης είναι η αντιπολιτευτική πολιτική σου.
6. Παίρνεις δικιά σου θέση για διάφορα ζητήματα ("προγραμματική αντιπολίτευση", "η τρομοκρατία εχθρός της κοινωνίας και της δημοκρατίας", "debate για το ασφαλιστικό"), μετατρέποντας τη Γραμματεία σε γλάστρα, και δείχνοντας την υποτίμησή σου στην «στρατηγική επιλογή» του εγχειρήματος που συμμετέχεις…
7. Κάνεις ένα άλμα προς τα μπρος ή αλλιώς στο κενό, θέτοντας ένα μη υπαρκτό δίλημμα «ή δεν αλλάζει τίποτα ή γινόμαστε κόμμα». Θεωρείς τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική συμμαχία και όχι σαν ένα πρωτότυπο εγχείρημα ενότητας της αριστεράς (που ήδη δεν λειτουργεί σαν κλασσική πολιτική συμμαχία αφού στην Κεντρική και τις τοπικές Γραμματείες συμμετέχουν και ανένταχτοι), αρνείσαι οποιαδήποτε δυνατότητα ενδιάμεσης ή μεταβατικής μορφής (υπάρχουν ήδη πολλές προτάσεις από πολλές συνιστώσες και ανένταχτους για μια δημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με σεβασμό ανένταχτων και συνιστωσών) και θέτεις ότι το μόνο διαφορετικό μοντέλο που μπορεί να υπάρχει είναι ενιαίο κόμμα!
8. Παίρνεις απόφαση του Κεντρικού σου κομματικού οργάνου την οποία φυσικά δεν έχεις το «δικαίωμα» να τροποποιήσεις αφού είναι συλλογική τελεσίδικη απόφαση. Φανταστείτε 11 αμετάκλητες αποφάσεις των 11 συνιστωσών!
9. Ενώ ένα από τα θέματα της Συνδιάσκεψης (οργανωτική δομή) έχει προκύψει εδώ και πολλούς μήνες προτείνεις να φτιαχτεί μια επιτροπή που θα το δει…! Αυτή η επιτροπή θα "δει" ακόμα και ζητήματα που είναι αποφάσεις προηγούμενων δυο Συνδιασκέψεων (γραφείο τύπου, πλουραλιστική εκπροσώπηση...). Άρα μη δίνοντας λύση και μη δείχνοντας διάθεση να δώσεις λύση, βυθίζεις το εγχείρημα στην εσωστρέφεια, την οποία βέβαια καταγγέλλεις όταν αφορά κριτική απέναντι στην συνιστώσα σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails