Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Ο Βοτανικός διδάσκει..., του Γ. Χελλάκη

Άρθρο του Γ. Χελλάκη:

Ο Βοτανικός διδάσκει...

18/05/2009, 09:32

Γούστο του και καμάρι του του δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, να φωτογραφίζεται δίπλα στις μπουλντόζες και να λέει ό,τι νομίζει στις μεγαλόστομες δηλώσεις του.

Δικαίωμά του, επίσης, να νομίζει ότι έχουμε ξεχάσει ή θα ξεχάσουμε όσα έλεγε πριν από λίγο καιρό σχετικά με την έναρξη των έργων στον Βοτανικό.

Οσοι λοιδορηθήκαμε τότε από τον κ. δήμαρχο, όσοι προπηλακιστήκαμε γιατί κατά τη γνώμη ορισμένων θίξαμε τα «άγια των αγίων» του Παναθηναϊκού και όσοι παραδοθήκαμε στην κοινή χλεύη από κάποια δημοσιογραφικά ενεργούμενα δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ.

Θα θυμόμαστε πάντα ότι ο κ. δήμαρχος διερρήγνυε τα ιμάτιά του πως δεν μπορεί να γίνει γήπεδο στον Βοτανικό χωρίς να γίνει ταυτόχρονα εμπορικό κέντρο. Πως κατηγορούσε ανοιχτά όσους ήταν κατά του εμπορικού κέντρου ότι τάχα υποκριτικά ήταν υπέρ του γηπέδου. Αυτά και άλλα πολλά δεν πρόκειται να ξεχαστούν επειδή ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε να φωτογραφηθεί μπροστά στις μπουλντόζες. Μάταια πιστεύει ότι όσα τότε έλεγε θα σκεπαστούν από χιλιάδες κυβικά χώματος που θα πέσουν στον Βοτανικό.


Τώρα, που ακόμα και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδεικνύεται ότι μπορεί να γίνει γήπεδο χωρίς εμπορικό κέντρο, δύο δρόμους έχει ο κ. δήμαρχος:

Ή να παραδεχτεί ότι πλανήθηκε ή να μας πει γιατί εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κ. Βωβού περισσότερο και από αυτά του Παναθηναϊκού. Ισως την ερώτηση αυτή θα μπορούσαν να του την απευθύνουν και από την πλευρά του Παναθηναϊκού... Ειδικά στην περίπτωση που δεν κινηθεί με κάθε τρόπο ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντα του δήμου από τις οποιεσδήποτε αξιώσεις εγείρει ο επιχειρηματίας. Εχει τη σημασία της η παρατήρηση, διότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να αναλάβει τέτοια δέσμευση. Με την ευκαιρία, αξίζει να θυμηθούμε ότι την πρόταση να δεσμευτεί ο δήμος πως θα κινήσει κάθε διαδικασία για να αποκρούσει τις όποιες αξιώσεις του κ. Βωβού που θα βάζουν εμπόδια στην κατασκευή του γηπέδου την έκανε η δημοτική παράταξη «Ανοικτή Πόλη». Αυτή, δηλαδή, στην οποία ο κ. Κακλαμάνης έριχνε το ανάθεμα ότι δεν θέλει να γίνει το γήπεδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. δήμαρχος, έχοντας τη στήριξη των Media, μπορεί να εμφανίζεται ως «ο δήμαρχος του γηπέδου». Στο ίδιο φωτογραφικό κάδρο θα υπάρχει ασφαλώς θέση και για την προκάτοχό του, κ. Μπακογιάννη. Υποψιάζομαι ότι στο κάδρο δεν χωρούν πια ο κ. Βωβός και η κ. Πελέκη, που συνέταξε τα συμβόλαια. Σίγουρα δεν χωρούν όσοι «συντονισμένοι από ένα αόρατο χέρι» βρέθηκαν να έχουν αγοράσει οικόπεδα σε χαμηλές τιμές στη γύρω περιοχή και ειδικά κοντά στην έκταση που θα γινόταν το εμπορικό κέντρο.

Νωρίς είναι ακόμα, κάποια στιγμή θα μάθουμε ποιοι αγόρασαν και ποιο «αόρατο χέρι τους συντόνισε». Και το σκάνδαλο Βατοπεδίου ύστερα από χρόνια το πήραμε χαμπάρι...

Υπάρχουν όμως και κάνα δυο πράγματα που αξίζει τον κόπο να τα πάρουμε χαμπάρι τώρα. Το πρώτο είναι πως η κινητοποίηση των πολιτών μπορεί να κοντράρει αποτελεσματικά τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, ακόμα κι όταν διαπλέκονται με την εξουσία. Αποδείχτηκε περίτρανα στον Βοτανικό, αποδείχθηκε και στον Δήμο Ελληνικού, που νίκησε στη μάχη με τους καταπατητές και ελευθέρωσε την παραλία.

Το δεύτερο είναι πως υπάρχουν δήμαρχοι και δήμαρχοι.

Δήμαρχος είναι ο κ. Κακλαμάνης, που υπερασπίστηκε με πάθος τα συμφέροντα του κ. Βωβού, πηγαίνοντας κόντρα στις ανάγκες των πολλών για πράσινο και ελεύθερους χώρους. Δήμαρχος είναι και ο κ. Κορτζίδης, που έθεσε σε κίνδυνο μέχρι και τη ζωή του μέχρι να ελευθερώσει την παραλία του Ελληνικού, ώστε οι πολίτες να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν.

Το τρίτο είναι ότι υπάρχουν πολίτες και πολίτες. Αυτοί που δεν κωλώνουν να τα βάλουν με τα μεγαλοσυμφέροντα και όσους τα υποστηρίζουν, διεκδικώντας πράσινο και ελεύθερους χώρους. Κι αυτοί που καθοδηγούμενοι από τυφλό πάθος για την ομάδα τους είναι έτοιμοι να πιστέψουν ό,τι τους σερβίρουν τα κυρίαρχα Μedia και οι προβεβλημένοι τηλεαστέρες.

Τελικά όλα θέμα επιλογής είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails