Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Νίκη των κατοίκων στον Ελαιώνα!

Την αναστολή των εργασιών αποφάσισε το ΣτΕ! Νίκη των κατοίκων! Ήττα όσων σχεδίασαν τη "διπλή ανάπλαση". Ήττα κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ- Κακλαμάνη- Βωβού-Βαρδινογιάννη κλπ! Αξίζουν συγχαρητήρια στους κατοίκους που άντεξαν τις πρωτοφανείς, καθολικές και συντονισμένες επιθέσεις. Διαβάστε την ανακοίνωση της Επιτροπής Πολιτών:

Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας
για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο τής «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», στον Βοτανικό.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική – όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε με πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!

Η απόφαση της αναστολής είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις – με χαρακτηριστική και σχετική αυτήν της τσιμεντοποίησης του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, και πάλι από την εταιρεία Βωβού, και πάλι με συνενόχους το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ευτυχώς, για τον Ελαιώνα τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν διαφορετική τροπή. Την εγκατάλειψή του από τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους που τον έφεραν στη σημερινή τραγική του κατάσταση δεν πρέπει να διαδεχτεί η τσιμεντοποίηση, αλλά η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995, με το πράσινο που προβλέπει. Το Λεκανοπέδιο δεν έχει άλλα περιθώρια και το σύνολο του Ελαιώνα είναι η τελευταία του ελπίδα για πράσινο μεγάλης κλίμακας. Αυτό, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο – αλλά, δυστυχώς, κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα.

Ως προς το γήπεδο, η επιτροπή μας (όπως επανειλημμένα έχει πει) δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση της διατήρησης του ισοζυγίου του πρασίνου, της τήρησης της νομιμότητας και χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των δημοτών. Αυτοί που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το γήπεδο θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί το συνέδεσαν με τα επιχειρηματικά σχέδια του κυρίου Βωβού. Αν αυτό δεν είναι ομηρία του γηπέδου, τότε τι είναι; Και οι ίδιοι θα πρέπει να δώσουν επί πλέον εξηγήσεις όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η ανέγερση του γηπέδου χωρίς πια το εμπορικό κέντρο, κάτι που παρουσίαζαν όλο αυτό το διάστημα ως αδιανόητο. Το ξέρουν καλά ότι υπάρχουν λύσεις, αλλά το κρύβουν για ευνόητους λόγους.

Τα κινήματα πολιτών, που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ούτε περιφερόμενος θίασος (όπως λέει ο θλιβερός μας δήμαρχος), ούτε 130 άτομα, ούτε το «μακρύ χέρι» κάποιου κόμματος όπως βολεύονται κάποιοι να πιστεύουν. Τα κινήματα πολιτών εκφράζουν τη βαθύτατη και ολοένα αυξανόμενη αγωνία της κοινωνίας –και ιδιαίτερα της νέας γενιάς– για το μέλλον της πόλης μας, αλλά και για το περιβάλλον συνολικά. Και μην ελπίζουν κάποιοι ότι θα ξεμπερδέψουν μαζί τους με λασπολογίες και απειλές.

Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στο σημερινό "εθνος" για τον ελαιωνα:

«Παγώνει» για μερικούς μήνες (μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, που συνεδριάζει στις 6-3-09) η ανέγερση στο Βοτανικό του εμπορικού κέντρου τύπου Mall από την τεχνική εταιρεία «Μπάμπης Βωβός», καθώς χθες η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ ανέστειλε τη σχετική οικοδομική άδεια.

Η δικαστική απόφαση (με ψήφους 2-1) ξεκαθαρίζει ότι η αναστολή κατασκευής του εμπορικού κέντρου δεν εμποδίζει καθόλου την πολιτεία να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται για το γήπεδο και τη δημιουργία υπερτοπικού πόλου αναψυχής στον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το «πάγωμα» εργασιών για το Mall δεν σημαίνει και «πάγωμα» των διαδικασιών για το γήπεδο και τη διπλή ανάπλαση (Βοτανικού - Αμπελοκήπων), που προέβλεψε ο νόμος 3481/06. Η πλειοψηφία της Επιτροπής Αναστολών αποκρούει τον ισχυρισμό που προέβαλαν ο Δήμος Αθηναίων, η τεχνική εταιρεία και η ΠΑΕ ΠΑΟ για άμεσο κίνδυνο να ματαιωθούν η κατασκευή του γηπέδου και η διπλή ανάπλαση της Αθήνας.

Τέτοιος κίνδυνος (κατά την πλειοψηφία) υπάρχει μόνον εάν ο Ν. 3481/06 κριθεί αντισυνταγματικός στη συνεδρίαση του Μαρτίου και ακυρωθεί η οικοδομική άδεια. Οι δικαστές της πλειοψηφίας (Σ. Μαρκάτης, Δ. Γρατσίας) αποκρούουν τον ισχυρισμό ότι εάν η εταιρεία επιχειρήσει δικαστικά να ανατρέψει τη μεταβίβαση του ακινήτου της στον δήμο, τότε δεν θα εφαρμοστούν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις και δεν θα γίνει το γήπεδο.
Οι δικαστές σημειώνουν ότι η μεταβίβαση του ακινήτου χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα έγινε με την προϋπόθεση να διπλασιαστεί ο συντελεστής δόμησης και να κτιστεί τριώροφο εμπορικό κέντρο συνολικής επιφάνειας 69.100 τ.μ. Προσθέτουν ότι εάν ματαιωθεί η μεταβίβαση του ακινήτου στον δήμο, δεν αποκλείεται να έρθει στα χέρια του με αγορά ή με απαλλοτρίωση.

Κάνοντας δεκτή την αίτηση των 130 πολιτών, το ΣτΕ «πάγωσε» την οικοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου, μέχρις ότου κριθεί (από την Ολομέλεια) εάν είναι συνταγματική η πολεοδομική παρέμβαση. Γιατί από μόνη της η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου κτιρίου θα δημιουργήσει μια πραγματική κατάσταση που δεν θα μπορεί να αλλάξει, εάν αργότερα ακυρώσει η Ολομέλεια την οικοδομική άδεια ως παράνομη (δηλαδή εάν χτιστεί και μετά κριθεί παράνομο, δεν θα κατεδαφίζεται). Η πλειοψηφία σταματά τις εργασίες μέχρι την κρίση της Ολομέλειας, ενώ επιτρέπει μόνον τις αναγκαίες εργασίες, για να προστατευθεί τμήμα πήλινου αγωγού ελληνιστικής περιόδου, που έφεραν στο φως οι εκσκαφές.

Μειοψήφησε ο πρόεδρος ΣτΕ, Γ. Παναγιωτόπουλος, κρίνοντας ότι αν ανατραπεί η μεταβίβαση του ακινήτου, τότε θα εμποδιστεί η διπλή ανάπλαση και θα υπάρξει πρόβλημα για το γήπεδο. Κατά τη μειοψηφία, «λόγοι επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος», όπως η υλοποίηση της πολεοδομικής ανάπλασης και η αποτροπή των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, δικαιολογούν τη συνέχιση των εργασιών του εμπορικού κέντρου.

Χαρακτηρισμοί...
Εντονα αντέδρασε ο πρόεδρος ΣτΕ, Γ.. Παναγιωτόπουλος, στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣτΕ, που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το εμπορικό κέντρο.
Επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του δικαστηρίου κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και ότι κάθε υπόθεση κρίνεται με βάση το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε κριτική και αμφισβήτηση του θεσμού του ΣτΕ και των δικαστών του αποτελεί ευθεία παράβαση του Συντάγματος».
Καταλήγει, δε, ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται βεβαίως σε κριτική, που πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, με βάση νομικά επιχειρήματα.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ''

linkwithin

Related Posts with Thumbnails