Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ούτε στη θάλασσα;

Άρθρο στο Δρόμο της Αριστεράς για τη μεταβίβαση της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ

Ούτε στη θάλασσα;

Στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση και η Καραθώνα Ναυπλίου. 
Πάνδημες αντιδράσεις στην περιοχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο


Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1020β/13 μια λίστα με αρκετές εκατοντάδες ακίνητα και εκτάσεις σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αυτά τα ακίνητα-εκτάσεις θα ανήκουν πλέον στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ. Καθένα από αυτά τα ακίνητα ή τις εκτάσεις είναι μοναδικό και ανεκτίμητης αξίας, που όμως θα διατεθεί στους επίδοξους αγοραστές και το όποιο αντίτιμο θα ρουφηχτεί από τη μαύρη τρύπα του ταμείου των “δανειστών”.
Η Αργολίδα έχει τρεις εδαφικές εκτάσεις σε αυτή τη λίστα. Ο λόγος για την Καραθώνα: μια πανέμορφη παραθαλάσσια εδαφική, αδόμητη έκταση κοντά στα 2.000 στρέμματα, που βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη του Ναυπλίου, κάτω από το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της πόλης, το περίφημο Παλαμήδι και που συνδέεται με την πόλη με μια υπέροχη περιπατητική διαδρομή.
Παλιότερα, η έκταση άνηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να περάσει στη συνέχεια –τη δεκαετία του '70– ένα τμήμα της στον ΕΟΤ και μετά το 2005 στα «αμαρτωλά» Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.). Αυτά «στα χαρτιά». Γιατί στην πραγματικότητα και στη συνείδηση του λαού της Αργολίδας, η παραλία και η ευρύτερη περιοχή της Καραθώνας ανήκε και ανήκει σε αυτόν και μόνο.
Ο λαός της Αργολίδας πάντα εκεί πήγαινε και πηγαίνει για να κολυμπήσει, να περπατήσει, να αθληθεί, να πετάξει το χαρταετό του την Καθαρή Δευτέρα, να γιορτάσει την Πρωτομαγιά, το Πάσχα, τις 4 εκκλησίες του, να διασκεδάσει σε πάρτι, συναυλίες ή φεστιβάλ, να βρει μια διέξοδο στα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας. Αυτές τις εικόνες τόλμησαν με δυο γραμμές κειμένου να τις εκχωρήσουν, για να κλείσουν τα deal με τους «επενδυτές».
Και εφόσον μετέπειτα καταλήξει στα χέρια των «επενδυτών», ποια θα είναι η «αξιοποίηση» που έχουν στο μυαλό τους; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε καν οι εμπνευστές αυτής της φάρσας. Και αφού αποφασίσει ο υποψήφιος επενδυτής ανάλογα με το συμφέρον του τι θα κάνει, στη συνέχεια θα κόψουν και θα ράψουν διατάγματα και αποφάσεις, χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια κατά παραγγελία του και καταπώς τον βολεύει και θα του το πουλήσουν έτοιμο.
Πόδι βέβαια προσπάθησαν να βάλουν και στο παρελθόν στην παραλία της Καραθώνας, όμως βρήκαν το λαό της Αργολίδας απέναντί τους. Τότε τα μάζεψαν και έφυγαν.
Παρέμβαση του βουλευτή Δ. Κοδέλα
Για το σημαντικό αυτό θέμα τοποθετήθηκε άμεσα με δήλωσή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Κοδέλας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση επέλεξε την ολομέτωπη επίθεση σε μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Φαίνεται δεν έμαθε τίποτα από την Κερατέα και τη Χαλκιδική. Αλήθεια, τι ακολουθεί στη συνέχεια; Το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, η Πλατεία Συντάγματος, το Θέατρο της Επιδαύρου;» Συνεχίζοντας μάλιστα σημειώνει: «Τους προειδοποιούμε ότι: Οι Αργολιδείς δεν θα δεχθούν ούτε θα αναγνωρίσουν κανένα τετελεσμένο.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη χώρα, να παίρνει δημόσια γη, παραλίες, γη ζωτική για τις ανάγκες της κοινωνίας και να την παραδίδει στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή σε μια ανώνυμη εταιρία που χαρακτηρίζεται από αδιαφανή, σκανδαλώδη, αντιδημοκρατική, ακόμα και εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου λειτουργία, και του οποίου τα έσοδα προορίζονται να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν. Θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και συσπείρωση πολιτών και φορέων του νομού, ώστε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε τη γη μας και τις παραλίες μας».
Δημοτικό Συμβούλιο
Άλλωστε την Πέμπτη 23/5 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων με πρώτο θέμα το ζήτημα της Καραθώνας. Εκεί, ύστερα από αίτημα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Άλλη Πρόταση, Γιάννη Γκιόλα να συζητηθεί η υπαγωγή της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα (με μία αρνητική ψήφο) τόσο η καταδίκη της μεταβίβασης της Καραθώνας στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και η δημιουργία μιας ευρείας επιτροπής αγώνα, με επικεφαλής το δήμαρχο. Σκοπός της επιτροπής θα είναι να συντονίσει τις διάφορες δράσεις, όπως διενέργεια ημερίδας-σύσκεψης με συμμετοχή φορέων, διενέργεια δημοψηφίσματος, συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, χρωματισμός των εκδηλώσεων στην Καραθώνα με εναντίωση στην εκποίησή της. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η υπεράσπιση της Καραθώνας επαφίεται στην ενεργοποίηση των ανακλαστικών της τοπικής κοινωνίας και στη διεκδίκηση από κοινού με τη συσταθείσα επιτροπή, μιας ελεύθερης Καραθώνας.

Ε. Τ. – Σ. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails