Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011

Παρελάσεις - λαός - αριστερά

Όσοι συμμετείχαμε στις παρελάσεις ζήσαμε στοιχεία μιας λαϊκής παρέμβασης, ανυπακοής, λαϊκής επικαιροποίησης της επετείου της αντίστασης που δημιούργησε νέους φόβους στο πολιτικό σύστημα και ειδικά στο έντονα μπλεγμένο με τη νέα φάση της τρόικας προσωπικό του. Πέρα από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από καθε λογής συλλογικότητες για να δωθεί αυτός ο χαρακτήρας στις φετινές παρελάσεις εντυπωσιακή ήταν η μαζική θετική αποδοχή - συμμετοχή - υποστήριξη των διαμαρτυριών από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που παρακολουθούσε τις παρελάσεις. Η φετινή επέτειος αντί για μια εθιμοτυπική διαδικασία, που θα έδινε το δικαίωμα στα κυβερνητικά στελέχη να καπηλεύονται την αντίσταση του '40 ενώ οδηγούν την χώρα στην κηδεμονία, μετατράπηκε σε σταθμό της αντίστασης του λαού μας στο μέλλον που του επιφυλάσσουν.
Εντύπωση δημιουργεί η απουσία του ΚΚΕ (ως γραμμή και προσανατολισμός γιατί πολύς κόσμος του ΚΚΕ είμαστε σίγουροι ότι χάρηκε και ενίσχυσε τις λαϊκές διαμαρτυρίες) από αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ακραία υποβάθμιση των γεγονότων από τον Ριζοσπάστη (29-30/10) από τον οποίο όχι απλα απουσιαζει από το εξώφυλλο η οποιαδήποτε αναφορά αλλά για να βρούμε κάτι για τις παρελάσεις χρειάστηκε να πάμε στη σελίδα 29 όπου πάνω από την ενημέρωση για την αλλαγή της ώρας(!) υπάρχει μια αστικού δημοσιογραφικού τύπου απλή παρουσίαση των γεγονότων!
Ίσως είναι χρήσιμο να διαβαστεί ένα άρθρο του προηγούμενου Δρόμου (δεν αναφέρεται φυσικά στις παρελάσεις αλλά στις συναντήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς με τον πρωθυπουργό) με τίτλο: H θεσμολαγνεία έχει και τα όριά της.

Σχετικα με τα γεγονότα των παρελασεων ανα δημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΚΟΕ:Ο λαός σήμερα μίλησε. Ο λαός χαμογέλασε. Χιλιάδες σε όλες τις πόλεις της χώρας τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο του αντιφασιστικού αγώνα και διαδήλωσαν κατά της νέας κατοχής. Οι «επίσημοι» πολιτικοί εκπρόσωποι της τρόικας σχεδόν παντού φυγαδεύτηκαν κάτω από τη λαϊκή οργή. Η περήφανη νεολαία έδειξε για μια ακόμα φορά απίστευτη ωριμότητα και συνείδηση. Φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, γυρνώντας την πλάτη στους «επίσημους», δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι δεν συμβιβάζεται με τη θέση του δούλου στο προτεκτοράτο που φτιάχνουν.


Χτες ο «πρωθυπουργός» - βοηθός του Ράιχενμπαχ, προσπάθησε με τηλεοπτικό διάγγελμα να φτιάξει κλίμα «εθνικής επιτυχίας» και να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Παρουσίασε την υποδούλωση για σωτηρία και τη χρεοκοπία για θρίαμβο. Σήμερα ο λαός του απάντησε ηχηρά, κάνοντας φύλλο και φτερό την προπαγάνδα του. Πρέπει να το χωνέψουν: Δεν μπορούν πλέον να κυβερνήσουν, είναι απομονωμένοι, θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής.

Τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑ.Ο.Σ., η ΔΗ.ΣΥ. (Μπακογιάννη) αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. (Κουβέλης) στήριξαν την κυβέρνηση, σε μια νέα επίδειξη συναίνεσης. Αντιμετώπισαν εχθρικά τη λαϊκή διαμαρτυρία, καλώντας ουσιαστικά σε σιωπή τους νέους και το λαό. Μιλούν για μικρές ομάδες και μειοψηφίες, ενώ είναι φανερό ότι παντού ήταν η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών που εξέφρασε την οργή της. Βλέπουν «αμαύρωση» της επετείου, ξεχνώντας ότι ο λαός δεν έχυσε το αίμα του πριν 71 χρόνια και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, για να επιστρέψουν σήμερα οι Γερμανοί τοποτηρητές. Ξεχνούν ότι τις παρελάσεις για το πατριωτικό - αντιφασιστικό ΟΧΙ δεν τις αμαυρώνει με την παρουσία του ο λαός, αλλά οι σύγχρονοι δοσίλογοι, οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι φορείς της νέας υποτέλειας και κατοχής.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Παπούλιας θεωρεί αντιδημοκρατική την εκδήλωση της οργής του λαού και θυμίζει ότι 15 χρονών πολεμούσε το ναζισμό και τη γερμανική κατοχή. «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» λέει ο λαός. Τι κάνει ενάμιση χρόνο τώρα που ξεφτιλίζονται η Δημοκρατία, το Σύνταγμα και η Βουλή που υποτίθεται ότι υπηρετεί; Γιατί δεν ακούει το λαό και καλύπτει τη νέα γερμανική κατοχή; Γιατί δεν γύρισε πίσω ούτε ένα από τα αντισυνταγματικά πατσαβούρια (μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, δανειακές συμβάσεις, νομοσχέδια) που κάθε τόσο του φέρνουν να υπογράψει; Γιατί δεν παραιτήθηκε; Έτσι θα τιμούσε το παρελθόν του, τον 15χρονο αντάρτη που θυμίζει ότι υπήρξε, και θα κέρδιζε τη λαϊκή εκτίμηση. Τώρα δίκαια εισπράττει την ανυποληψία και τη λαϊκή κατακραυγή για το πολιτικό σύστημα. Θυμήθηκε τώρα την πλειοψηφία και ότι κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται εκλογές. Δεν βλέπει ότι έκλεψαν την ψήφο του λαού με ψεύτικες υποσχέσεις για να οδηγήσουν σχεδιασμένα τη χώρα στη χρεοκοπία και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στην εξαθλίωση.

Η ΚΟΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες λαού που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, δείχνοντας το δρόμο του πολύμορφου μαζικού αγώνα ενάντια στη νέα κατοχή. Θα γίνουν κι άλλα βήματα, θα αντιμετωπιστούν νέες δυσκολίες, θα βρεθούν και νέες μορφές, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί διέξοδος στη χώρα έξω από τα καταστροφικά δίχτυα που σήμερα την έχουν μπλέξει. Σε ένα μέτωπο για αυτή τη διέξοδο θα πρέπει να ενωθούν πλήθος κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.

Τα μέλη της ΚΟΕ σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της λαϊκής διαμαρτυρίας, τιμώντας έτσι την επέτειο της αντίστασης στους κατακτητές. Μαζί με επιτροπές αγώνα, λαϊκές συνελεύσεις, συλλόγους, τοπικά κινήματα, μετωπικά σχήματα. Μαζί με χιλιάδες λαού. Θεωρούμε χρέος μας να βρισκόμαστε μέσα στο λαό και δίπλα στο λαό, οπουδήποτε ζει, αντιμετωπίζει προβλήματα, αγωνίζεται. Αυτό είναι το νόημα ύπαρξης της Αριστεράς και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Να διώξουμε κυβέρνηση – τρόικα
Η Ελλάδα δεν θα γίνει προτεκτοράτο
Καμιά συναίνεση χωρίς δημοκρατία και ανεξαρτησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails