Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκό προτεκτοράτο

Καταιγιστικές οι εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Κυρήχθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ο πόλεμος του Γιωργάκη (ο οποίος εξελίσεται σε μέγιστο πολιτικό απατεώνα με master στην δουλοπρέπεια) και των Βρυξελλών ενάντια στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Σχετικά με την στήριξη των Ευρωπαίων διαβάστε σημερινό άρθρο της Κύρας Αδάμ στην Ελευθεροτυπία. Όχι δεν είναι αριστερίστρια απλά αναφέρει κάποια πράγματα που χρειάζονται μόνο απλή λογική.
Επίσης ρίχτε μια ματιά στο Βαθύ Κόκκινο και σε μια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μπροστά στη Βουλή .

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η χώρα έχει καταστεί ο οικονομικός αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, με το έλλειμμά της να ταράζει πλέον σοβαρά το ίδιο το ευρώ και την αξία του.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ενδιαφέρον της Γαλλίας και της Γερμανίας «για τη διάσωση της Ελλάδας» δεν βασίζεται σε «φιλελληνικό ενδιαφέρον», αλλά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να μην επεκταθεί «η ελληνική νόσος» αδυναμίας δανεισμού με «λογικό επιτόκιο» και σε άλλες αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. το «Club mediterrane» όπως λένε τώρα με κακεντρέχεια οι Αμερικανοί, αναφερόμενοι στα προβλήματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και, στο βάθος του ορίζοντα, της Γαλλίας).

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
με μεγαλύτερη ευκολία, η Βόνη, με μεγαλύτερη δυσκολία, αφού πρέπει να πείσει τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και τους Γερμανούς φορολογούμενους, προσανατολίζονται να βοηθήσουν την Ελλάδα, προσφέροντας πιθανώς τις εγγυήσεις τους για τον άμεσο ελληνικό δανεισμό. Κατ' αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα «ηρεμήσουν οι αγορές», θα πέσουν τα spreads και έτσι δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες δανεισμού και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «ισχυρές» και μη.

ΩΣΤΟΣΟ, η αλήθεια είναι ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία θα απαιτήσουν «τα αντισταθμιστικά οφέλη» τους για την παροχή μιας τέτοιας «διευκόλυνσης», τα οποία στρέφονται βεβαίως στα προσφερόμενα οπλικά συστήματα των δύο χωρών: για παράδειγμα, 40 αεροσκάφη Γιουροφάιτερ ή γαλλικά Ραφάλ, 15 γαλλικά ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, 6 γαλλικές φρεγάτες ή και γερμανικά τανκς... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου βρισκόταν χθες στα Ηλύσια Πεδία, στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός ΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτης διαβεβαίωνε το πρακτορείο Ρόιτερ ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά 6 γαλλικών φρεγατών, παρά την οικονομική στενότητα... Την ίδια σχεδόν στιγμή, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωνε στο Παρίσι ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «πάρει και πρόσθετα μέτρα»...

ΣΗΜΕΡΑ εξάλλου στις Βρυξέλλες, οι «27» ίσως αποφασίσουν να ανοίξουν τη συζήτηση για τη συμπλήρωση της Συνθήκης με «την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε.». Με άλλα λόγια, να συμφωνήσουν στην «Κοινή Οικονομική Πολιτική», που εκτός από την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα περιλαμβάνει και άγνωστους μέχρι τώρα μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης και κυρίως επιβολής κυρώσεων. Στόχος και πάλι να «ηρεμήσουν οι αγορές» και να διευκολυνθεί ο δανεισμός των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.

ΟΠΩΣ και να 'χει το πράγμα, όποιο μέτρο βοήθειας και αν ληφθεί, η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κατάστασής της, θα περάσει στον «σκληρότατο πυρήνα» της Ε.Ε. (Γαλλίας - Γερμανίας), όχι ως «ισότιμο μέλος» αλλά εν είδει «ευρωπαϊκού προτεκτοράτου» τους. Μια τέτοια εξάρτηση δεν θα περιορίζεται, φυσικά, μόνον στον οικονομικό τομέα, αλλά σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και η εξωτερική πολιτική με περιορισμό της ελληνικής «αυτοτέλειας», π.χ. στο θέμα της προοπτικής πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ή όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails