Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Απεργία 10 Φλεβάρη-Να τα πάρουν πίσω!

Σήμερα ξεκινάει ένας κύκλος κινητοποιήσεων ενάντια στο αντιλαϊκό τσουνάμι της κυβέρνησης Παπανδρέου-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύουμε και το παρακάτω κείμενο της Συμπαράταξης Αριστερών Προοδευτικών του Συλλόγου Δασκάλων Ναυπλίας-Ερμιονίδας.

Πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης


της μείωσης των μισθών και των επιδομάτων
της κατεδάφισης του ασφαλιστικού
της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
της σύνδεσης αξιολόγησης/μισθού
της διεύρυνσης του θεσμού της ωρομισθίας
της σύνδεσης σχολείου/επιχειρηματικότητας
της δια βίου κατάρτισης και εντατικοποίησης
της υποχρηματοδότησης της Παιδείας...

Η κυβέρνηση του Πασοκ, με φόρα κεκτημένη από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ...Καραμανλή, ΣΑΡΩΝΕΙ στην κυριολεξία κάθε κεκτημένο δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών. Η πραγματική κυβέρνηση των Βρυξελλών ζητάει τον ουρανό με τ’ άστρα και οι εντολοδόχοι τους σπεύδουν να σκύψουν χαμηλότερα. Οι Αλμούνια, Τρισέ και Σια, οι οίκοι αξιολόγησης/διεθνείς κερδοσκόποι, οι τράπεζες, ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ. οδηγούν τη χώρα-πειραματόζωο στη χρεοκοπία. Με τον ξέφρενο ρυθμό των δελτίων των 8, οι μεν και οι δε επιχειρούν να αλλάξουν πραγματικά την εικόνα της χώρας, αρχίζοντας κοινωνικό πόλεμο στους Δημοσίους Υπαλλήλους.Το παγκοσμίως αποτυχημένο κοινωνικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού βαφτίζεται φάρμακο για την κρίση. Όποιος έχει αντίθετη άποψη είναι ανεύθυνος, βολεμένος, ρετιρέ...

Στο ζήτημα της Παιδείας το "περίφημο" πρόγραμμα σταθερότητας αναφέρει συγκεκριμένα:
Ελάχιστες προσλήψεις (3 χιλιάδες), μείωση αναπληρωτών (κατά 7-8 χιλιάδες) και προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ! Δηλαδή τεράστια κενά που αναπόφευκτα θα καλυφθούν με ωρομίσθιους.
Καμία αύξηση μισθού για αμοιβές άνω των 2.000 ευρώ, μείωση 10% της δαπάνης για επιδόματα στο δημόσιο τομέα, αύξηση 1,2-1,5% για τους "τυχερούς"! Αποτέλεσμα πραγματική μείωση μισθών τουλάχιστον 5% για όλους τους εκπαιδευτικούς.
Στο ασφαλιστικό διατηρούνται όλες οι εκρηκτικές ρυθμίσεις Σιούφα-Ρέππα-Πετραλιά όπως μείωση των συντάξεων στο 70% του μισθού ως το 2013, αυξήσεις κατά 6μηνα των ορίων ηλικίας, εξίσωση προς τα πάνω των ορίων συνταξιοδότησης, συνενώσεις ταμείων, μείωση δαπανών... Ταυτόχρονα αφήνουν τα ταμεία να καταρρεύσουν προκειμένου να προωθήσουν την ιδιωτική ασφάλιση. Άλλωστε η καταβολή του εφάπαξ και των συντάξεων καθυστερεί πλέον χαρακτηριστικά, δημιουργώντας τεράστια πίεση στους συνταξιούχους.
Τέλος, με το νομοσχέδιο Καλλικράτης και τις κατευθύνσεις της υπουργού Παιδείας το σχολείο "ανοίγει" τις πύλες του στον επιχειρηματικό κόσμο, το αγκάθι της χρηματοδότησης περνάει από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση και οικονομία και το πρόγραμμα σπουδών καθορίζεται όχι από το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση αλλά από τις καθολικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας...
Μπροστά σε αυτή την καταιγίδα η αντίδραση όλων μας μπορεί και πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω. Η απεργία της 10ης Φεβρουαρίου είναι μια πρώτη ευκαιρία να σπάσουμε τη σιωπή. Να βρούμε το νήμα του 2006. Να ξαναβρούμε την αξιοπρέπεια στον αγώνα μας!
ΣΑΠ-Συμπαράταξη Αριστερών Προοδευτικών Δασκάλων Συλλόγου Ναυπλίας-Ερμιονίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails