Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Quiz για αδύναμους λύτες:

Τι θα κάνουν για την απεργία στις 2/4 οι κύριοι Μπαρού και Κολεβέντης;

Απαντήσεις:
α) Δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα!
β) Θα δουλέψουν για την επιτυχία της και θα καλέσουν σε συγκεντρώσεις.
γ) Δεν θα είναι εδώ, θα πάνε εκδρομή!

Η γενική απεργία στις 2 Απρίλη
Το πιο πιθανό είναι ότι στις 2/4, τίποτα το ενδιαφέρον δε θα συμβεί στην Αργολίδα. Επίσης είναι πιθανόν στην υπόλοιπη χώρα την ημέρα εκείνη, να υπάρχουν αρκετά μεγάλες διαδηλώσεις και μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα εκφράσει την αντίθεση του για τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μείωση των ωρών εργασίας και αμοιβών, αντιδρώντας στην προσπάθεια να τους φορτωθεί η κρίση.

Τι συμβαίνει στην Αργολίδα...
Στην περιοχή μας όμως συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση η εξόφθαλμη αδράνεια / ακινησία των δύο εργατικών κέντρων, Ναυπλίου και Αργους. Οι διοικήσεις τους, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κάνει το παραμικρό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, απεναντίας σφυρίζουν αδιάφορα στη χειροτέρευση των όρων εργασίας. Δεν έχει υπάρξει από μέρους τους καμία κίνηση να προσεγγίσουν τις γυναίκες και τους άντρες που είναι θύματα εκμετάλλευσης, στα συσκευαστήρια, στα super market, στους χώρους εστίασης. Δεν υπάρχει κάνενα ενδιαφέρον για τους εργάτες γης, ντόπιους και μετανάστες, που πολλές φορές κάτω άθλιες εργασιακές συνθήκες φέρουν σε πέρας τις αγροτικές δουλειές. Δεν έχουν ξεστομίσει κουβέντα (δεν μιλάμε για πρωτοβουλίες) για την εργασιακή περιπλάνηση μεταξύ ανεργίας, προγραμμάτων stage, ψευτοκαταρτίσεων και συμβάσεων ενός σημαντικού κομματιού νέων. Ήταν και είναι εκκωφαντική η απουσία τους από εργασιακούς χώρους και αγώνες.
Ο μεν Λάκης Μπαρού υπεραμύνεται και ψηφίζει στο δημοτικό συμβούλιο την εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικοποίησης της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι του Ναυπλίου και ετοιμάζει την ανακαίνιση του εργατικού κέντρου, ο δε Φώτης Κολεβέντης, απλά παρατηρεί την ανεργία που αυξάνεται στο νομό και προετοιμάζεται, για τις επόμενες δηλώσεις σχετικά με το δυσοίωνο μέλλον των εργαζόμενων. Βέβαια όταν έρχονται δημοτικές εκλογές και οι δύο κοιτάνε να κοσμήσουν δημοτικά ψηφοδέλτια, υποτίθεται για να σώσουνε τον τόπο.

Και ενώ τα εργατικά κέντρα της Αργολίδας κοιμούνται, οι επιλογές του νεοφιλελευθερισμού απειλούν όλους τους εργαζόμενους
Η ιδιαιτερότητα αυτής της απεργίας έγκειται στο ότι, στην έξαρση της κρίσης η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που να ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα, αλλά κοιτάει πώς θα τα επιβαρύνει. Μόνη έγνοια της κυβερνητικής παράταξης είναι να στηρίξει τις τράπεζες (28 δις ευρώ) και να πουλήσει κοψοχρονιά την Ολυμπιακή στον Βγενόπουλο.
Η αύξηση των φόρων ανέρχεται στο 13,2% σε σχέση με πέρσι, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι εξευτελιστικές, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία είναι καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα και η ανεργία είναι ορατή απειλή για αρκετούς στον ιδιωτικό τομέα και σε μεγάλες μονάδες. Ο αντικοινωνικός χαρακτήρας των πολιτικών της κυβέρνησης που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τους επιχειρηματικούς κύκλους, φτωχοποιεί ευρύτερα στρώματα, που για να ανατραπούν είναι αναγκαία η ενωτική αγωνιστική κίνηση κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό που εκφράζουν οι επικεφαλής των εργατικών κέντρων του νομού μας.
Βαγγέλης Ντάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails