Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Αρχίζει η δίκη της ζαρντινιέρας...

Αρχίζει σήμερα η «δίκη της ζαρντινιέρας»

Θανασης Τσιγγανας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα -μετά από δύο χρόνια και δύο αναβολές- «η δίκη της ζαρντινιέρας», με τους οχτώ αστυνομικούς στο εδώλιο, οι οποίοι κατηγορούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό του Κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2006 μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Ο 27χρονος σπουδαστής, που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη, αρνήθηκε χθες να κάνει σχόλια για το γεγονός ότι θα καταθέσει στη σημερινή δίκη ως μάρτυρας για την κακοποίησή του και θα καθίσει κι ο ίδιος αργότερα στο εδώλιο για τα γεγονότα της ίδιας νύχτας, μετά την παραπομπή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με τις κατηγορίες της «στάσης» και της «διατάραξης κοινής ησυχίας». Υποστήριξε και πάλι ότι περνούσε από την πλατεία (Σιντριβανίου) τυχαία και δεν είχε σχέση με τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί. «Ημουν ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη κι ούτε καλά καλά τους δρόμους δεν γνώριζα», ανέφερε. Στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Εκείνο το βράδυ σταμάτησε η ζωή μου. Δυο χρόνια τώρα δεν είμαι ο εαυτός μου», είπε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υποστήριξη με φάρμακα και πως εξαιτίας εκείνων των γεγονότων έχει διακόψει τις σπουδές του.

Ο νεαρός σπουδαστής έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διεκδικώντας αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών. Οι δύο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι πέντε αστυφύλακες και ο αρχιφύλακας -όπως αναφέρει και το κατηγορητήριο- «επιτέθηκαν με γροθιές και κλοτσιές στον Αυγουστίνο Δημητρίου επιφέροντας με σφοδρότητα επανειλημμένα, ταυτόχρονα και διαδοχικά χτυπήματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του». Είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, απλής συνέργειας και έμπρακτης εξύβρισης. Η τελευταία κατηγορία αφορά τον αρχιφύλακα και η δεύτερη τον τότε διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας (απόστρατο πλέον) που ήταν παρών.

Τον περασμένο μήνα το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ επέβαλε, για την υπόθεση, ποινές-χάδια μόνο στους τρεις από τους οχτώ αστυνομικούς.
"καθημερινή 4-11-08"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση των Π.Κ. Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Ερευνητικών Ιδρυματων σχετικά με τη «δίκη της ζαρντινιέρας», που διεξάγεται αυτές τις μέρες

Η «δίκη της ζαρντινιέρας», που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρωτόγνωρη εμπειρία για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της κοινωνίας μας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολιτική δίκη που δεν αφορά μόνο τη βάναυση κακοποίηση ενός αθώου και ανυποψίαστου νέου ανθρώπου, αλλά και τον ευτελισμό των στοιχειωδών ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτειακών δικαιωμάτων.

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη μπροστά στο ξενοδοχείο ΑΒC το βράδυ της 17/11/2006. Η τωρινή δημιουργία κλίματος πιέσεων προς τους μάρτυρες κατηγορίας, η προσπάθεια απαξίωσης του Δικαστηρίου μέσω της διατύπωσης ειρωνικών κατηγοριών για μεροληψία, η τακτική μηνύσεων ενάντια στους μάρτυρες και στο αθώο θύμα από τους κατηγορουμένους, συνθέτουν ένα τοπίο που θυμίζει σκοτεινές εποχές και καθεστώτα αλήστου μνήμης. Η στάση των συναδέλφων μας, μελών ΔΕΠ του Α.Π.Θ., οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της κακοποίησης και καταθέτουν στη δίκη, συνιστά παράδειγμα ακαδημαϊκής υπευθυνότητας και υπεράσπισης του δικαίου, της αλήθειας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σε μια εποχή που ο Υπουργός Παιδείας διακρίνει με δημόσιες δηλώσεις του στο Κοινοβούλιο τους πανεπιστημιακούς σε «δεξιούς» και μη, οι συνάδελφοί μας δίνουν ένα παράδειγμα που μας αφορά όλους και αντιπροσωπεύει το ήθος του δημόσιου πανεπιστημίου. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους που καταθέτουν ως μάρτυρες μέσα σε αυτό το απαράδεκτο κλίμα που δημιουργούν δικηγόροι και κατηγορούμενοι, όπως και το γνωστό «αγανακτισμένο κοινό» που συνωστίζεται στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι διαπραγματεύσιμες και θα τις υπερασπιστούμε όπου και όποτε χρειάζεται.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails