Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Σύσκεψη την Δευτέρα για τα σκουπίδια

Από την Παρέμβαση Μηχανικών Αργολίδας...


Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το νομό Αργολίδας και ευρύτερα για την περιφέρεια.

Ο νομός τείνει να μετατραπεί σε μία απέραντη χωματερή.

Για την κατάσταση αυτή θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε πρόστιμα από 1/1/2009, που φθάνουν τα 30.000,00€ ημερησίως.

Την ευθύνη για το πρόβλημα αυτό φέρουν τόσο οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις όσο και οι τοπικοί «άρχοντες» των τελευταίων χρόνων του Νομού και της Περιφέρειας, οι οποίοι άφησαν το πρόβλημα να μεγαλώσει και να οξυνθεί, φτάνοντας στο σημερινό αδιέξοδο.

Τελευταία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με πρόσχημα το πρόστιμο προσπαθεί να δώσει λύσεις με ανορθόδοξους μεθόδους, χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, χωρίς ξεκάθαρη προοπτική ολοκληρωμένης διαχείρισης, που σε τελική ανάλυση καθιστά το όλο εγχείρημα επικίνδυνο για το περιβάλλον και τους κατοίκους .

Τα ερωτηματικά που μας προβληματίζουν και τα θέτουμε προς απάντηση είναι:

1. Για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. μέχρι 31/12/08 υπάρχει ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη για όλους τους νομούς: οι πληροφορίες μας λένε ότι στην Αργολίδα δεν υπάρχει.

Μπορεί να γίνει αποκατάσταση χωρίς εγκεκριμένη μελέτη;

2. Η δεματοποίηση αν και δεν αποτελεί μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα, ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως όλα είναι θεωρητικά και στον αέρα. Φοβούμαστε ότι τα δύο χρόνια είναι πολύ λίγος χρόνος για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου, αφού ακόμη δεν υπάρχει μελέτη, με συνέπεια η αποθήκευση των δεματοποιημένων σκουπιδιών να μας πνίξουν.

Το παράδειγμα εφαρμογής στα Χανιά, με άλλες προϋποθέσεις που μάλλον απέτυχε, πρέπει να ληφθεί υπόψη.

3. Γιατί η επιλογή των 8 χώρων για την προσωρινή αποθήκευση των δεματοποιημένων απορριμμάτων για τα επόμενα δύο χρόνια έγινε χωρίς μελέτη; Πως είναι δυνατόν πρώτα να επιλέγονται οι χώροι, να διαμορφώνονται και να οργανώνονται και στη συνέχεια να ζητείται η αδειοδότησή τους;

4. Όταν η Περιφέρεια επιλέγει αυθαίρετα και χωρίς μελέτη ως χώρο αποθήκευσης των απορριμμάτων περιοχή του Αχλαδοκάμπου, έχει υπόψη της τη μελέτη σκοπιμότητας του ΙΓΜΕ προς την ΤΕΔΚ Αργολίδας για την ύδρευση όπου συμπερασματικά προτείνει:

«Η όλη έκταση του καρστικού υδροφόρου συστήματος της Δυτικής Αργολίδας να χαρακτηριστεί ως περιοχή υψίστης σημασίας και να προστατευτεί από ρυπογόνες εστίες όπως η εγκατάσταση μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων, μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων (ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κ.λ.π.) και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων διάθεση αστικών λυμάτων κ.λ.π.»;

Φαντάζεστε τις τραγικές συνέπειες για την Αργολίδα μια ενδεχόμενη ρύπανση του υδροφόρου και των πηγών της Δυτικής Αργολίδας (Λέρνης, Αναβάλου κ.λ.π.) από μία τέτοια δραστηριότητα;

Ποιος θα έχει την ευθύνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Γιατί απαξιώνεται η επιστήμη και η επιλογή των χώρων δεν έγινε κατόπιν ολοκληρωμένης μελέτης;

5. Αναφέρεται ότι τα απορρίμματα θα δεματοποιούνται απαλλαγμένα στραγγιδίων.

Τα στραγγίδια τι θα γίνουν; Πως θα καθαρίζονται σε πρώτο βαθμό;

Έχει ληφθεί μέριμνα για την κατασκευή ειδικού βιολογικού καθαρισμού που θα αποδέχεται τα στραγγίδια;

Με ποια μελέτη; σε ποιο χώρο, με ποιο κόστος; σε ποιο χρόνο;

Ξέρετε ότι αν τα στραγγίδια διοχετευτούν αυτούσια στους βιολογικούς καθαρισμούς αστικών λυμάτων ενδέχεται να αδρανοποιήσουν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας;

6. Προγραμματίζεται ο εξοπλισμός δεματοποίησης να χρησιμοποιηθεί και ως εξοπλισμός των μελλοντικών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.).

Μα πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα που λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο και ο εξοπλισμός του ενός είναι ασύμβατος με τον εξοπλισμό του άλλου.

7. Το Τ.Ε.Ε. είναι αντίθετο στην εφαρμογή της πυρόλυσης ως μεθόδου διαχείρισης γιατί είναι ρυπαντικά επικίνδυνη και αντιοικονομική.

Γιατί δεν ζήτησε από την Περιφέρεια να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης με την μέθοδο της πυρόλυσης;

8. Ποιος ο φορέας διαχείρισης;

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να ανατεθεί η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων σε ιδιώτη ή να γίνει μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.;

9. Ποιο είναι το τελικό κόστος που θα καλείται να πληρώσει ο πολίτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με τον προτεινόμενο τρόπο;

Αν για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις, τότε πράγματι πρόκειται για την επίλυση ενός χρόνιου και σοβαρού προβλήματος.

Διαφορετικά οι συνέπειες και οι ευθύνες ορισμένων είναι τεράστιες.

Για τους παραπάνω λόγους πήραμε πρωτοβουλία να καλέσουμε τους φορείς του νομού που ενδιαφέρονται για το πρόβλημα, σε σύσκεψη ενημέρωση την Δευτέρα 1/12/08 ώρα 7μ.μ. στα γραφεία της Ν.Ε. Αργολίδας του Τ.Ε.Ε., οδός Πότη 1 στο Ναύπλιο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ερωτηση Τσούκαλη για τα σκουπίδια στην Κορινθία:

Διαχείριση στερεών αποβλήτων σε Κορινθία

Νίκος Τσούκαλης

28/11/2008

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Εσωτερικών και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.





Η απόφαση του Συνδέσμου δήμων Ανατολικής Κορινθίας είναι να εγκαταστήσει μέσα στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κορίνθου-Λουτρακίου, «δεματοποιητή» στον οποίο θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα των 9 δήμων, μέχρι να κατασκευαστεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στον Αχλαδόκαμπο. Η απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του δημάρχου Κορινθίων που προσπαθεί έτσι να υλοποιήσει την λύση που πρότεινε και προωθεί ο Περιφερειάρχης για εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς καμία αναφορά στην ανακύκλωση αλλά και την μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη Μελέτη Χωροθέτησης και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω έργο και δεν συμφωνεί ο δήμος Λουτρακίου.

Δεν πρόκειται για πραγματική λύση του προβλήματος αλλά μιας προσπάθειας να γλιτώσει η Ελλάδα τα πρόστιμα (34.000 € για κάθε ημέρα λειτουργίας των σκουπιδότοπων!) που θα αρχίσουν να «πέφτουν» σαν .. βροχή από την πρώτη ημέρα του 2009. Τα βαρύτατα πρόστιμα προκύπτουν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαχειριστούν σωστά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και να αποκαταστήσουν πλήρως τις παράνομες χωματερές.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε ενώ είναι γνωστό ότι μέσα στο χώρο του δεν χωράνε για «δεματοποίηση», οι ημερησίως 300-400 τόνοι απορρίμματα που παράγουν οι 9 δήμοι. Τα τοξικά απόβλητα από την συμπίεση των απορριμμάτων, θα διατίθενται πλημμελώς επεξεργασμένα στον Κορινθιακό, αφού ο Βιολογικός δεν μπορεί να εκτελέσει κατάλληλη επεξεργασία, για το λόγο ότι φτάνει μόνον σε δευτεροβάθμια επεξεργασία. Επιπλέον, τα απορρίμματα ανακυκλώσιμα και μη, θα «δεματοποιούνται» όλα μαζί, καθιστώντας αδύνατον τον διαχωρισμό τους στην συνέχεια. Άρα δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι το εργοστάσιο διαχείρισης θα είναι εργοστάσιο καύσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και τέλος δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.



Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Τί προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Κορινθία, σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και αν περιλαμβάνεται σε αυτόν η μέθοδος της δεματοποίησης.

- Ποια είναι η εμπειρία της μεθόδου της δεματοποίησης στην Ελλάδα;

- Έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη Χωροθέτησης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και αν ναι να μας κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι.

- Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τον Νόμο 2939/01, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 94/62/ΕΚ για τα απορρίμματα συσκευασιών, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, καθώς και της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις για τα σκουπίδια στο:
http://alliprotasi.wordpress.com/2008/12/02/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AE-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85/
Τλεικά, μηδέν από μηδέν, μηδέν...

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

16 χωματερές, οι εξής... 500

Λίγες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που της έχει θέσει η Κομισιόν για κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών, η Ελλάδα παρουσιάζει... μαγικές εικόνες. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι εδώ και 22 χρόνια η «γκρίζα» ζώνη της Ελλάδας, με κορυφαία την περίπτωση του Κουρουπητού, την πρώτη για την οποία επέβαλε πρόστιμο η Ε.Ε.

**Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, διαβεβαίωσε τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών ότι ώς το τέλος του χρόνου θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνον 16 χωματερές. Ο ίδιος, όμως, στην έκθεσή του αναφέρει ότι «έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 1.454 χωματερές, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε άλλες 1.093 και ώς το τέλος του χρόνου θα μείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία λιγότερες από 500», που φαίνεται να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

**Με βάση τα ίδια στοιχεία, στη χώρα μας λειτουργούν 106 μονάδες συγκέντρωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής άλλες 170. Το γεγονός ότι και οι νέες εγκαταστάσεις έχουν προβλήματα δεν φαίνεται να απασχολεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Φυλής, που αντικατέστησε τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, η οποία βρίσκεται ήδη στο «μικροσκόπιο» του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

**Μέσα σε αυτό κλίμα, φουντώνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση που θα επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών στη συλλογή οικιακών απορριμμάτων, που σήμερα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων. Το θέμα φαίνεται να υποβαθμίζεται μετά τις πρώτες αντιδράσεις δημοτικών αρχόντων, αλλά τα σχέδια υπάρχουν και αποδεικνύουν άλλη μία φορά ότι «τα σκουπίδια κρύβουν χρυσάφι» και δημιουργούν πεδίο δράσης για επίδοξους επιχειρηματίες.


Χ. ΤΖ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/12/2008

linkwithin

Related Posts with Thumbnails