Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στο ΕΑΜ στον αυριανό Δρόμο της Αριστεράς


70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
Η Εθνική Αντίσταση, υπόθεση του λαού

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, οι Δρόμοι της Ιστορίας θα φιλοξενήσουν διπλό αφιέρωμα για τη σημαντική αυτή επέτειο. Το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει με τον Δρόμο της Αριστεράς στις 17 και στις 24 Σεπτεμβρίου. Αυτό το Σάββατο διαβάστε:

Η Εθνική Αντίσταση υπόθεση του λαού, εισαγωγικό της Βασιλικής Λάζου
Από το Παλλαϊκό Μέτωπο στο ΕΑΜ, του Μιχάλη Λυμπεράτου
Πρώιμες ένοπλες αντιστασιακές εκδηλώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη (1941 - 1942), της Μαρίας Καβάλα
Το εαμικό αντιστασιακό κίνημα στην Αθήνα, του Μενέλαου Χαραλαμπίδη
Σκέψεις για την πολιτική του ΚΚΕ στην Κατοχή, του Γιάννη Σκαλιδάκη
«ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία, του Ιάσονα Χανδρινού

Διαβάστε επίσης το επόμενο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα 70 χρόνια του ΕΑΜ για το φαινόμενο της Αντίστασης στην Ευρώπη και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στα Βαλκάνια και για το ΕΑΜ από μέτωπο σε συνασπισμό κομμάτων μετά την Απελευθέρωση. Επίσης μια συνέντευξη με τον καθηγητή Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη.

Οι Δρόμοι της Ιστορίας διευθύνονται από μια συντακτική ομάδα ιστορικών (Βασιλική Λάζου, Μαρία Μαυροειδή, Γιάννης Σκαλιδάκης, Δημήτρης Στεμπίλης), και φιλοδοξούν να συναντήσουν στη διμηνιαία έκδοσή τους, πολλούς και ιδιαίτερα νεότερους ερευνητές και να αποτελέσουν βήμα προβολής της ιστορικής έρευνας και διαλόγου πάνω σε αυτήν. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε ζητήματα ελληνικά και διεθνή, παλιότερα και νεώτερα και ακόμη με αφορμή τα αφιερώματά μας, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με καθέναν που θεωρεί την ιστορία και τη γνώση της σημαντική υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails