Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Αριστερά και τα Διόδια

Υπάρχει ως γνωστόν το κίνημα κατά των διοδίων. Επίσης υπάρχει η πολύ ζωντανή και μαζική επιτροπή Φορέων & Κατοίκων της ΒΑ Αττικής. Υπάρχει το μπλογκ της επιτροπής: www.diodiastop.blogspot.com. Με το που μπαίνει κανείς στο μπλογκ, υπάρχει η φράση: "Οι κύριες θέσεις της Συντονιστικής φαίνονται εδώ". Αν κάνει "ΚΛΙΚ" στο "ΕΔΩ" βγαίνει ένα κείμενο που καταλήγει στο:

"Δεν πληρώνουμε διόδια και απαιτούμε να καταργηθεί η αποικιακού τύπου σύμβαση παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων.... Απαιτούμε... να καταργηθούν ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ εντός της Αττικής."

Υπάρχουν όλα αυτά, υπάρχει η μεγάλη εφαρμογή από χιλιάδες πολίτες της "άρνησης πληρωμής διοδίων", υπάρχει η ανησυχία σε εταιρίες και κυβέρνηση για την κατάρρευση των συμβάσεων, υπάρχει και η ερώτηση που υπέβαλλαν οι Τσίπρας-Παπαδημούλης η οποία ξεκινά ως εξής:
"Την κατάργηση των πλευρικών-περιαστικών διοδίων και τον επαναπροσδιορισμό -προς τα κάτω- όλων των αντιτίμων στην Εθνική oδό Αθηνών- Λαμίας, διεκδικούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής."
και καταλήγει ως εξής:
"1. Θα προβείτε στην άμεση κατάργηση, τουλάχιστον των πλευρικών-περιαστικών διοδίων που επιβαρύνουν άδικα τους κατοίκους στις καθημερινές και αναγκαίες μετακινήσεις τους;
2. Έχει η κυβέρνηση εντάξει στον προγραμματισμό έργων για τις περιοχές αυτές την κατασκευή τοπικών παράδρομων απαλλαγμένων από διόδια, προκειμένου να απεμπλακούν οι κάτοικοι των περιοχών από την καθημερινή καταβολή διοδίων; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
3. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες;"
Πέραν αυτών ουδέν σχόλιον.

Το ΚΚΕ από την άλλη ακολουθεί τη γνωστή του τακτική. Σε ρεπορτάζ της Τρίτης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, κινητοποίηση που έγινε την Κυριακή από "εργαζόμενους και κάτοικους". Προφανώς το ότι τα ανοίγματα οργανώθηκαν από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Κατά των Διοδίων δε έχει γίνει γνωστό ακόμα στους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη.
Μάλιστα, στις 14/1 οργανώνει το ΚΚΕ "δικό του" πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων. Το πλαίσιο που έχει το ΠΑΜΕ είναι παρεμφερές με των υπολοίπων επιτροπών και θα μπορούσε και θα μπορούσαν να υπάρξουν ενωτικές και ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις. Μόνο ένα σημείο λείπει από το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και είναι το κάλεσμα στο λαό να μην πληρώνει διόδια.
Το "οξύμορο" (για όποιον περιορίζει το κίνημα στα μέλη και την επιρροή του κόμματός του) είναι ότι οι εταιρίες τόσα χρόνια δε φοβήθηκαν τα επαναστατικά αιτήματα του Κόμματος της εργατικής τάξης, αλλά φοβήθηκαν σήμερα τον κόσμο που μαζικά δεν πληρώνει, ενέργεια που γίνεται χωρίς την ενθάρρυνση από το ΚΚΕ. Απόδειξη της δύναμης που έχει ένα (ιδιότυπο είναι η αλήθεια) πραγματικό όμως κίνημα σε σχέση με τις κομματικές κινητοποιήσεις. Όσον αφορά την άποψη που διατυπώνει:
"Μόνο η ατομική αντίδραση δεν αρκεί για να σταματήσει τη μεγάλη ληστεία που υφίσταται ο λαός."
συμφωνούμε απόλυτα. Θα προσθέταμε ότι "ούτε και οι κομματικές αντιδράσεις αρκούν..."
Υγ. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που δε μιλά για χιλιάδες προβοκάτορες στους δρόμους που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από την πραγματική πάλη κατά των μονοπωλίων... Μη χειρότερα να λέμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails