Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Ερώτηση στη Βουλή για ΚΕΚΥΚΑμεΑ Αργολίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

______________

ΘΕΜΑ: ΚΕΚΥΚΑμεΑ Νομού Αργολίδας.

Στην περιοχή Αγίας Τριάδας στο Άργος, λειτουργεί ένα σύγχρονο από πλευράς εγκαταστάσεων και εξοπλισμού Κέντρο Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚΥΚΑμεΑ). Το Κέντρο μάλιστα διαθέτει και ξενώνα με έξι δωμάτια που μπορεί να φιλοξενήσει τα άτομα που χρήζουν καθημερινής και εξειδικευμένης παρακολούθησης και κατοικούν σε μακρινή απόσταση, μαζί με το συνοδό τους.

Παρ’ όλα αυτά όμως, το Κέντρο αυτό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα ΑμεΑ του Νομού που τόσο έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του και το Κέντρο οφείλει να παρέχει, γιατί:

  • Το σχέδιο Οργανισμού που έχει κατατεθεί και προβλέπει 12 μόνιμες οργανικές θέσεις από το 2000, δεν έχει εγκριθεί.
  • Σήμερα υπηρετούν μόνιμα δυο φυσιοθεραπευτές, ένας λογοθεραπευτής και ένας νοσηλευτής.
  • Δεν υπάρχουν: ιατρός, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, Φυσίατρος, νοσηλευτές, ειδικός στον επαγγελματικό προσανατολισμό που θα έχουν μόνιμη σχέση εργασίας με το Κέντρο.
  • Δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των Κέντρων καθώς και η μη στήριξη του θεσμού από την Πολιτεία.
  • Η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής. Από τα 94.000 € προϋπολογισμό που κατέθεσε το Κέντρο, εγκρίθηκαν μόνο 40.800 €.
  • Τα 14 άτομα προσωπικό πέραν του μόνιμου, εργάζονται μέσω προγραμμάτων stage. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των αναπήρων και να διακόπτονται πολλές φορές οι θεραπείες τους.

Η λειτουργία των Προνοιακών Μονάδων μέσω προγραμμάτων stage, προκαλεί δυσλειτουργίες στις Μονάδες και εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα, ώστε:

  1. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό στο Κέντρο για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ανάπηρων πολιτών του Νομού;
  2. Να χρηματοδοτηθεί το Κέντρο επαρκώς και με υψηλής στάθμης υπηρεσίες;
  3. Να εξελιχθεί σε πραγματικό φορέα υποστήριξης και κατάρτισης των αναπήρων;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Thanks. Im Inspired again.

linkwithin

Related Posts with Thumbnails