Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους συλληφθέντες μετανάστες



Λαθραίο το σύστημα που γεννά πεινασμένους!

Το Σάββατο το πρωί συνελήφθησαν σε πλοίο που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Ναυπλίου 59 μετανάστες, καθώς και το πλήρωμα, το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών.

Την Κυριακή το απόγευμα αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αργολίδας καθώς και ενεργοί πολίτες, επισκέφθηκαν τα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, όπου και κρατούνται οι 59 μετανάστες με σκοπό να βεβαιωθούν για τις αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησής τους αλλά και να παραδώσουν είδη ρουχισμού που είχαν συλλεχθεί.

Οι Αρχές διαβεβαίωσαν τα μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι η υγεία και των 59 λαθρομεταναστών έχει ελεγχθεί από κλιμάκια των Υγειονομικών Υπηρεσιών, έχουν όλοι πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και τρέφονται τακτικά και επαρκώς. Σύμφωνα με την αστυνομία η εθνικότητα των μεταναστών φαίνεται να είναι Αιγυπτιακή ενώ όλοι τους είναι κάτω των 25 ετών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αργολίδα γίνεται πέρασμα ή προορισμός μεταναστών. Πριν λίγα χρόνια ήταν Αφγανοί, σήμερα είναι Αιγύπτιοι. Ήρθαν κι αυτοί με την ελπίδα να ζήσουν μια πιο ανθρώπινη ζωή. Πούλησαν τις περιουσίες τους για να γίνουν λαθρεπιβάτες σε ένα καράβι που διέσχισε τη Μεσόγειο, μέσα σε αμπάρια που ήταν φορτωμένα κρεμμύδια. Εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι έφτασαν στο Ναύπλιο. Εκεί συνελήφθησαν. Θα απελαθούν;

Η Ευρώπη-φρούριο προωθεί την επαναπροώθησή τους στις χώρες καταγωγής. Μάλιστα πρόσφατη κοινοτική οδηγία νομιμοποιεί τη φυλάκιση των «λαθρομεταναστών» (με σκοπό την έκδοση) για διάστημα έως και 18 μηνών, ενώ τους επιβάλλεται, ως πρόσθετη ποινή, η πενταετής απαγόρευση επιστροφής τους σε ευρωπαϊκό έδαφος- πράγμα που ισούται με καθολική καταδίκη. Στην χώρα μας τους πρώτους 8 μήνες του 2007 από τις 14594 αιτήσεις που έγιναν για χορήγηση πολιτικού ασύλου αυτό χορηγήθηκε μόνο σε 16! Σπάνια δίνεται πολιτικό άσυλο ακόμα και σε πρόσφυγες από Ιράκ και Αφγανιστάν. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στους πολέμους όχι μόνο δίνοντας βάσεις και Έλληνες στρατιώτες, αλλά μη σεβόμενη καν τα δικαιώματα αυτών ανθρώπων των οποίων οι χώρες ισοπεδώνονται.

Οι Αιγύπτιοι μετανάστες είναι κι αυτοί θύματα ενός νέου πολέμου του οποίου τις συνέπειες βλέπουμε τελευταία με πάνω από 1 δις πεινασμένους. Η ανατίναξη της γεωργικής παραγωγής, ο έλεγχος της αγοράς από μια χούφτα πολυεθνικές του γεωργικού και επισιτιστικού τομέα, η επέκταση των βιοκαυσίμων και κυρίως τα παιχνίδια των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια έχουν τινάξει τις τιμές βασικών αγαθών στα ύψη. Ο νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση της ελεύθερης αγοράς των πολυεθνικών γεννούν φτώχεια, πείνα και τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα.

Προχθές οι Αφγανοί στο νομό μας, χθες οι Αφγανοί της Πάτρας και οι σκλάβοι της Μανωλάδας, σήμερα οι Αιγύπτιοι του Ναυπλίου. Είναι αναγκαία μια πολιτική φιλόξενη και αλληλέγγυα απέναντι στους μετανάστες. Οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα.

Να καταργηθούν οι διατάξεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας που παραβιάζουν τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, καθώς και οι ειδικοί μηχανισμοί καταστολής, επέμβασης και επιτήρησης των συνόρων. Να σταματήσει το συστηματικό φακέλωμα προσφύγων και μεταναστών.

Όχι στην Ευρώπη- φρούριο. Όχι στη συνθήκη Σένγκεν. Όχι στο Νέο Ευρωσύνταγμα.

Όχι στο Ρατσισμό από κούνια- απόδοση Ελληνικής Ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, άδεια αόριστης διάρκειας και πολιτογράφηση των παιδιών-προσφύγων.

Όχι στα σχέδια για μετατροπής του λιμανιού του Ναυπλίου σε λιμάνι – φρούριο. Όχι στον ευρωπαϊκό κώδικα ασφάλειας ISPS.

Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Μεταναστών στην Αργολίδα.

γραμματεία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αργολίδας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

This is a nice blog. I like it!

Ανώνυμος είπε...

Γεωργίου Χολιαστού

ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΙ

Αρίζωτοι στη νέα κι απ' την παλιά τους
πατρίδα ολοσχερώς ξεριζωμένοι
χαμένοι, με χαμένη τη χαρά τους
περνούν οι μετανάστες εις την ξένη'

Και κάνουν συγκεντρώσεις οι καημένοι
και λεν: "η αγαπημένη μας πατρίδα"-
όμως πολύ δεν είναι αγαπημένη
κι όλο λιγότερο είναι πατρίδα.

Γιώργης Χολιαστός

linkwithin

Related Posts with Thumbnails