Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

10 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας

10 χρόνια έκλεισε η ΚΟΕ, και για το λόγο αυτό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ανακοίνωση της ΚΟΕ - 8/2/2013
Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η ΚΟΕ.
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, εθνικά και διεθνικά, αλλά και εξεγέρσεις ξετυλίχθηκαν σε όλον τον πλανήτη. Τεράστιες αλλαγές συντελέστηκαν τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό της χώρας στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Αλλαγές που αφορούν τις ισορροπίες δυνάμεων στο διεθνές σκηνικό αλλά και τον πολιτικό χάρτη της χώρας μας. Και κυρίως σε ότι αφορά το βαθμό ενεργοποίησης, το ειδικό βάρος του λαϊκού παράγοντα στην Ελλάδα που μέσα από μια περίπλοκη διαδρομή και πολυάριθμους αγώνες έφτασε σήμερα να είναι βασικός συντελεστής των εξελίξεων στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με γνώμονα να προσεγγίσει την πραγματικότητα και να κατανοήσει τα νέα φαινόμενα και τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν, τις εκδηλώσεις και τις μορφές του λαϊκού κινήματος και να χαράξει μια πολιτική γραμμή που να προσανατολίζει και να συσπειρώνει σε μαζικό επίπεδο και να δίνει προοπτική στους αγώνες.
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία ήρθε σε επαφή και ωσμώθηκε με όλες τις νέες μορφές αγώνα και τις κινητοποιήσεις του λαού μας, πήρε μέρος δραστήρια στο διεθνές κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, έγινε μέλος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, συμμετείχε σε πάμπολλες διεθνείς συναντήσεις και σημαντικές κινητοποιήσεις. Ανέπτυξε σχέσεις σχεδόν με το σύνολο των σημαντικών κινημάτων και οργανώσεων παγκοσμίως προβάλλοντας τα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά τους στο εσωτερικό και προωθώντας την διεθνή αλληλεγγύη. Συμμετείχε σε πολλές αποστολές αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη αλλά και στο πρώτο πλοίο που έσπασε τον Ισραηλινό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας το 2008. Από το 2008 και κάθε χρόνο διοργανώνει το Διεθνιστικό Φεστιβάλ Κινημάτων – Resistance, το οποίο αποτελεί τόπο συνάντησης και σύνθεσης ιδεών ανάμεσα σε διαφορετικά κινήματα, συλλογικότητες και αγωνιστές από όλον τον κόσμο αλλά και ένα σημαντικό ραντεβού για την αριστερά και τα κινήματα στην Ελλάδα. Την τελευταία περίοδο ενίσχυσε τους δεσμούς με τα κινήματα της "αραβικής άνοιξης" ενώ ενισχύει τους δεσμούς και την παρέμβασή της και στην ευρωπαϊκή αριστερά.
Βασικό στοιχείο της πορείας αυτής, για την ΚΟΕ, είναι ότι έμαθε πολλά, επηρεάστηκε κι έβγαλε πλούσια συμπεράσματα από τη συμμετοχή της στα διεθνικά κινήματα.

Το 2007 (με απόφαση του 2ου Συνεδρίου) έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πρωτότυπου εγχειρήματος ενότητας και κοινής δράσης της αριστεράς για τα ελλαδικά δεδομένα. Από το 2003  ήδη συμμετείχε στην Πρωτοβουλία για την Κοινή Δράση της Αριστεράς που οδήγησε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2010 συνέβαλλε αποφασιστικά στην έκδοση της βδομαδιάτικης εφημερίδας «Δρόμος» που μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα πλουραλιστικό εγχείρημα ανοιχτής δημοσιογραφίας και διακίνησης ιδεών στο χώρο της αριστεράς.
Στην αντίληψη μας υπήρχε πάντα σε προτεραιότητα η δημιουργία πλατιών συσπειρώσεων και σχημάτων, ανοιχτών μορφών οργάνωσης του λαού και οικοδόμησης κινημάτων και αντιστάσεων για τα σημαντικά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο η οργάνωσή μας πρωτοστάτησε στη δημιουργία και ανάπτυξη του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και ειδικά στο κίνημα κατά των διοδίων και το 2008, στο Δεκέμβρη της νεολαίας, συμμετείχε και τάχθηκε ολόπλευρα με τη μεριά της εξέγερσης που άνοιξε μια νέα σελίδα για τους αγώνες στην Ελλάδα την περίοδο που τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης άρχισαν να γίνονται πλέον ορατά.
Στην διαδρομή της, η ΚΟΕ κατοχυρώθηκε σα μια δύναμη με σημαντική συμβολή στην αριστερά και τα κινήματα μέσα από την ανάλυση του σύγχρονου κόσμου, την προσπάθεια ανάπτυξης αγώνων και την απλόχερη συνεισφορά των μελών της σε αυτούς , τις σχέσεις αλληλεγγύης με σημαντικά κινήματα και κόμματα σε όλον τον κόσμο αλλά και την ενίσχυση ενωτικών εγχειρημάτων της αριστεράς και μετωπικών προσπαθειών.
Μέχρι σήμερα δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της αναπαραγωγής και της αυτοαναφορικότητας. Στην πορεία της δεν «έγιναν όλα καλά» αλλά υπήρξε συλλογική επιμονή στον απεγκλωβισμό από τις συνήθειες και τα κλειστά σχήματα που βαραίνουν κι εγκλωβίζουν το κομμουνιστικό κίνημα και την αριστερά. Επέμεινε από την αρχή στην εξαγωγή συμπερασμάτων, όχι με εύκολο τρόπο, από την ιστορία του διεθνούς και ελλαδικού κομμουνιστικού κινήματος αλλά και της σημερινής αριστεράς και την αξιοποίηση τους για τις ανάγκες του λαϊκού κινήματος. Σήμερα προσπαθεί να ανιχνεύσει τα προγραμματικά, ταυτοτικά, καταστατικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς του 21ου αιώνα μέσα από ουσιαστική κριτική της Αριστεράς και των διάφορων μοντέλων της και να συμβάλλει σε μια επαναθεμελίωση σε ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.
Σε όλη τη μικρή της ιστορία, που περιλαμβάνει πολλές δοκιμασίες στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό της, η ΚΟΕ έκανε λάθη αλλά επέμεινε να τα αναγνωρίζει και να μαθαίνει από αυτά. Σταθμός για έναν βαθύ απολογισμό και αυτοκριτική της οργάνωσης αποτέλεσε το 3ο συνέδριο το Μάρτιο του 2012 που έθεσε και το θέμα των αμοιβαίων σχέσεων και της ιδεολογίας για την κομμουνιστική οργάνωση. 
Η τελευταία 3ετία σημαδεύθηκε από ραγδαίες αλλαγές στη χώρα μας. Πορεία προς την καταστροφή της χώρας μέσα από τα μνημόνια, κατάρρευση του δικομματισμού, δημιουργία νέων κομμάτων, αλλαγή συσχετισμών μέσα στην Αριστερά και μεγάλη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, τεράστιες αλλαγές και μετατοπίσεις στην κοινωνική συνείδηση.
Από την αρχή αυτής της δύσκολης περιόδου προβάλλαμε την ανάγκη του πολιτικού αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα από το ειδικό καθεστώς που έχουν επιβάλλει τρόικα και μνημόνια και από το σάπιο πολιτικό σύστημα που στηρίζει αυτό το ειδικό καθεστώς. Το Μάιο του 2011, λίγο πριν την αρχή του κινήματος των πλατειών διατυπώθηκε η γραμμή για την ανάγκη της Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Διεξόδου της Χώρας προς μια νέα μεταβατική κατάσταση, μια νέα μεταπολίτευση του λαού, για τη δημοκρατία και την παραγωγική ανασυγκρότηση και συναντήθηκε με τις προσδοκίες και τις σκέψεις των εκατοντάδων χιλιάδων «αγανακτισμένων» που απαιτούσαν να φύγει η χούντα της τρόικας και των μνημονίων. Η ΚΟΕ συμμετείχε σε όλους τους απεργιακούς αγώνες και τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας 3ετίας, αφουγκραζόμενη τον αναδυόμενο ριζοσπαστισμό και προσπαθώντας να ανιχνεύσει δρόμους για την ανατροπή του ειδικού καθεστώτος. Έδωσε με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική μάχη του Μαΐου – Ιουνίου 2012 και 5 μέλη της εκλέχτηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ανάγκη αλλά και έχουμε μεγαλύτερη πείρα για να δουλέψουμε γρήγορα για τη δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος αλλαγής και διεξόδου στη χώρα. Ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής που θα προσπαθεί να απαντήσει στα πιεστικά ζητούμενα της κοινωνίας και ταυτόχρονα θα προβάλει τα βήματα και το περιεχόμενο της διεξόδου, της μετάβασης σε ένα ξέφωτο για τη χώρα και το λαό χωρίς τρόικα και μνημόνια, χωρίς επιτροπεία, χωρίς αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα.
Στα μέλη της ΚΟΕ που όλα αυτά τα χρόνια δούλεψαν με ανιδιοτέλεια σε όλα τα κινήματα και αντιστάσεις και συνέβαλαν με πνεύμα προσφοράς σε όλους τους αγώνες και τις σημαντικές στιγμές του λαού μας,
σε όλους τους φίλους της ΚΟΕ που βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους αλλά και συνέβαλαν και αυτοί με οποιοδήποτε τρόπο στη διαμόρφωση και τη φυσιογνωμία της οργάνωσης,
θέλουμε, έχοντας επίγνωση των πολύ δύσκολων συνθηκών, να απευθύνουμε ένα κάλεσμα: Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Για να καταργήσουμε το βάρβαρο τροϊκανό καθεστώς. Για μια Ελλάδα της πραγματικής δημοκρατίας, χωρίς δυνάστες. Για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, αλλοτρίωση και εκμετάλλευση, για την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails