Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τα χαλκεία του Σαμαρά Νο2

Συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης: διαβάστε (και ξαναφρίξτε με) το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Νταρζάνου Α.
Ασφυκτικός κλοιός Μαξίμου στην ΕΡΤ
Νταρζάνου Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/01/2013

Σε βιομηχανία κακότεχνης παραγωγής προπαγάνδας υπέρ των μέτρων της κυβέρνησης έχει μετατρέψει η Ν.Δ. τη δημόσια τηλεόραση, σφίγγοντας ασφυκτικά τον κλοιό του ελέγχου σε κάθε είδους ενημερωτική εκπομπή και δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ. Η χονδροειδής προπαγάνδα παράγεται άτεχνα στο αρχηγείο του Μαξίμου, με πρωτεργάτη τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Μουρούτη και προωθείται στα ΜΜΕ που πρόθυμα την αναπαράγουν. Εξάλλου, το ύφος και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του Σ. Κεδίκογλου κάνουν φανερή την ιδιοφυή στρατηγική του Μαξίμου: να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους 65+ όπου έχει και τη μεγάλη της δύναμη η Ν.Δ.

Κακότεχνη προπαγάνδα από το κρατικό κανάλι με τρεις στόχους: λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ, λάσπη στα κινήματα και εξωραϊσμός των αβάσταχτων μέτρων
Ειδικά στην ΕΡΤ η επικοινωνία των κυβερνητικών με τους ιθύνοντες έχει πάρει τη μορφή "εντολής": έχει ξεπεράσει την απλή "πίεση" των προηγούμενων μηνών και έχει γίνει πλέον ασφυκτική πίεση έως και ανοιχτός εκβιασμός. Το αποτέλεσμα της επικοινωνιακής στρατηγικής που στηρίζεται αφενός στην κακότεχνη επιθετικότητα και αφ ετέρου στη λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν εμφανές στο γυαλί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα εσωτερικά της ΕΡΤ.
* Στο γυαλί: Η προσπάθεια να υποβαθμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμη και συνεχής από τα επιτελεία της ΕΡΤ. Η όποια δήλωση, ομιλία ή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δεν παίζει ποτέ αυτόνομα, αλλά πάντοτε επιχειρείται η αποδόμησή της. Με... τσόντα κάποια "ευφυή" απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ή άλλου στελέχους της Ν.Δ. Η όποια παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΝΕΤ πρέπει να εμφανίζεται πάντοτε ως αντιπαράθεση και οπωσδήποτε ανακατεμένη με άλλα θέματα. Είναι αυτό που λένε στην τηλεοπτική γλώσσα ό,τι θέλεις να εξαφανίσεις το κάνεις "σάντουιτς".
Η παρουσίασή του δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο παρουσίασης από τη δημόσια τηλεόραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα, ελέγχονται αυστηρά και οι σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων, οι οποίοι από δύο μειώθηκαν σε έναν - λογικό, καθώς τα δελτία έχουν μονόπαντη λογική. Ο Στ. Λυγερός, ο Ν. Φελέκης, ο Τ. Παππάς, επί παραδείγματι, που συχνά καλούσε η ΕΡΤ ως πολιτικούς αναλυτές, έχουν αραιώσει πολύ τις εμφανίσεις τους, προς όφελος των ορθόδοξων μνημονιακών Μ. Κοττάκη, Μ. Πυργιώτη, Γ. Κουβαρά, Μπ. Παπαπαναγιώτου.
* Πίσω από το γυαλί: Υπό την καθοδήγηση του γενικού Αιμίλιου Λιάτσου, έχει εξαπολυθεί υπόγεια τρομοκρατία, καθώς όσοι δεν πρόσκεινται στη Ν.Δ. είτε περιθωριοποιούνται, είτε αποκεφαλίζονται. Σε θέσεις - κλειδιά ο διευθυντής ειδήσεων Βασίλης Θωμόπουλος, η διευθύντρια σύνταξης Κική Αγγελοπούλου και ο διευθυντής ενημερωτικών εκπομπών Φώτης Καφαράκης. Η ατμόσφαιρα διώξεων είναι ωμή και απροκάλυπτη, καθώς επιπλέον δεν τηρείται κανένας κανόνας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι προκειμένου να θέσουν τα πάντα υπό τον έλεγχό τους, έχουν αποφασίσει να "δημιουργήσουν" νέα πρόσωπα στην κρατική τηλεόραση. Κυνηγός ταλέντων ο Αιμ. Λιάτσιος, ο οποίος ψάχνει να βρει “κατάλληλους” αντικαταστάτες για όλους τους αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων, του desk, αλλά και ορισμένους ρεπόρτερ με νέους, απολύτως ελεγχόμενους.
Σε αυτό το περιβάλλον εκφοβισμού, προστίθεται και η απειλή μη ανανέωσης της σύμβασης για τους συμβασιούχους, αλλά και η πλήρης "εξαφάνιση" από το ρεπορτάζ, όπως στην περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμή, ο οποίος παρά τα επίσημα και ανεπίσημα διαβήματά του παραμένει στο "ψυγείο" και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να προσφύγει και με εξώδικο.
Η γκεμπελικής εμπνεύσεως επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. πλήττει ευθέως και τη συνεργαζόμενη ΔΗΜ.ΑΡ. Όμως η ΔΗΜ.ΑΡ. προτιμά να σιωπά και να αντιδρά μόνο όταν. στη συνολική σάρωση, ξηλώνουν και τα στελέχη της. Ήδη, ο Τέλης Σαμαντάς, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ. με προσεκτική δήλωση διαπιστώνει ότι "προωθείται με αδιαφανή τρόπο ένα δίκτυο οργανωτικού ελέγχου της ΕΡΤ με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά". Και εάν το ΠΑΣΟΚ χρωστάει πολλά στον Σαμαρά για την κάλυψη Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η ΔΗΜ.ΑΡ. τι χρωστάει και σιωπά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails