Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η ΚΟΕ για τις εκλογές

Στον αγώνα για την ανατροπή του τροϊκανού καθεστώτος
Τιμωρούμε το μνημονιακό μπλοκ της υποτέλειας και της κοινωνικής εξόντωσης

Το υπηρετικό προσωπικό της τρόικας αναγκάστηκε να προσφύγει σε εκλογές. Μέσα σε συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης, μέσα σε κλίμα λαϊκής κατακραυγής και απονομιμοποίησης του μνημονιακού καθεστώτος. Αναγκάστηκαν, μετά από ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, να προκηρύξουν εκλογές κάτω από το βάρος αυτής της απονομιμοποίησης αλλά και των εσωτερικών τους αντιθέσεων και επιδιώξεων.

Δεν μπορούσαν άλλο να πορεύονται παριστάνοντας ότι έχουν κάποια δήθεν λαϊκή εντολή, τη στιγμή που απροκάλυπτα αγνόησαν, διέστρεψαν και ποδοπάτησαν τη γνώμη, τη θέληση και τους πόθους του λαού. Φοβόντουσαν και φοβούνται τις εκλογές. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία σε κάθε ευκαιρία έκφρασε την αντίθεση και την οργή της απέναντι στο σάπιο πολιτικό σύστημα, την τρόικα και τα μνημόνια. Στις διαδηλώσεις, τις πλατείες, τις παρελάσεις, αλλά και μέσα από το καθημερινό βουητό της κοινωνίας απέναντι σε όλους αυτούς που πουλάνε τη χώρα και καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια.

Ετοιμάζουν εκλογές μέσα σε κλίμα εκβιασμών, εξαγοράς, ψέματος και τρομοκρατικών διλημμάτων. Θα απειλήσουν ότι έρχεται χάος και καταστροφή αν ο λαός σταματήσει αυτή την πορεία. Η τρόικα θα είναι παρούσα, και ήδη οι εκπρόσωποι των διεθνών τοκογλύφων, του ΔΝΤ και της γερμανικής Ευρώπης με δηλώσεις, άρθρα και απειλές παρεμβαίνουν ωμά και διεξάγουν τη δική τους προεκλογική καμπάνια, καλώντας να στηριχτούν οι ντόπιοι υπάλληλοί τους. Ετοιμάζουν προκλήσεις και δοκιμές εκτροπών. Επιτίθενται στην Αριστερά και σε κάθε δύναμη αντίστασης. Φοβούνται ότι ο λαός θα χρησιμοποιήσει και τις εκλογές για να τους τιμωρήσει. Φοβούνται ότι, παρ’ όλα αυτά που ετοιμάζουν, δεν θα καταφέρουν να αποσπάσουν μια, έστω οριακή και νοθευμένη, νομιμοποίηση.

Αυτό είναι που καθορίζει τον ειδικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών. Θα αποσπάσουν αυτή τη «νομιμοποίηση» ώστε την επόμενη μέρα να μην αφήσουν τίποτα όρθιο; Ή θα τιμωρηθούν βαριά και θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα κατάσταση σοβαρών προβλημάτων και αδυναμίας να προχωρήσουν το καταστροφικό έργο τους; Αυτή είναι η αγωνία τους, και η αγωνία αυτή τους καθιστά ευάλωτους αλλά και επικίνδυνους. Στο χέρι μας είναι αυτή την αγωνία να την επιτείνουμε, να την αξιοποιήσουμε και να την επιβεβαιώσουμε, στέλνοντας μήνυμα ανατροπής και διεξόδου, ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας, που μπορεί να επιβληθεί μόνο με το λαό στο προσκήνιο.

Ο λαός και αυτή τη μάχη θα τη δώσει όπως έδωσε και άλλες αυτά τα χρόνια. Χωρίς ισχυρά στηρίγματα, χωρίς μια αυθεντική έκφραση της θέλησης που έχει δείξει με κάθε τρόπο. Χάθηκε μια μεγάλη δυνατότητα. Θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει οργανωθεί ένα μεγάλο, πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο πάλης για πραγματική Δημοκρατία, για Ανεξαρτησία, για μια πολιτική, οικονομική, κοινωνική διέξοδο της χώρας έξω από τις ράγες της υποτέλειας και της κοινωνικής εξόντωσης.

Θα έπρεπε και θα μπορούσε και στις εκλογές να υπάρξει ένα ενωτικό μετωπικό ψηφοδέλτιο που να συσπειρώνει πληθώρα πολιτικών αλλά και κοινωνικών δυνάμεων, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, σε ένα πρόγραμμα διεξόδου. Για την εκδίωξη της τρόικας, την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την ακύρωση όλου του μνημονιακού πλαισίου. Για την παύση πληρωμών και την τοποθέτηση των αναγκών της κοινωνίας στο επίκεντρο. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να σταθεί στα πόδια της προσδιορίζοντας μια νέα διεθνή αυτοδύναμη θέση, αντιστρέφοντας την πορεία μετατροπής σε προτεκτοράτο και μεταμοντέρνα αποικία της γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δυνατότητα αυτή χάθηκε, και βασικές ευθύνες για αυτό έχουν μια σειρά δυνάμεις της Αριστεράς που δεν θέλουν ή αδυνατούν να κατανοήσουν την κρισιμότητα της συγκυρίας και δεν υποτάσσουν τους κομματικούς σχεδιασμούς στις ζωτικές σημερινές ανάγκες για ένα πραγματικό μέτωπο. Δεν θέλουν ή αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν είναι το ζητούμενο η καταγραφή και η θέση της κάθε μιας ξεχωριστής αριστερής δύναμης, όταν ο λαός είναι αντιμέτωπος με την εξόντωση, αλλά ούτε και υπάρχει για κανέναν θέση κάτω από τον ήλιο μιας διαλυμένης χώρας.

Σε αυτές όμως τις συνθήκες, η μάχη πρέπει να δοθεί. Είναι μάχη για να μην πάει ούτε μια ψήφος στο μνημονιακό μπλοκ. Ούτε ένας λαϊκός άνθρωπος, εργαζόμενος ή εργαζόμενη, συνταξιούχος, νέος ή νέα να μην στηρίξει αυτούς που υπέγραψαν την καταδίκη του. Για να τιμωρηθούν τα κόμματα-υπηρέτες της τρόικας. Για να μην μπορέσουν να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση υποτέλειας και κατεδάφισης. Αλλά και να μην ενδυναμωθούν οι διάφορες κρυπτο-μνημονιακές, μισο-μνημονιακές αλλά και ακροδεξιές-φασιστικές δυνάμεις που προαλείφονται για να αποτελέσουν εφεδρείες διαχείρισης ή και ακόμα πιο ανοιχτής καταστολής.

Η ΚΟΕ καλεί σε υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Επειδή στέκεται ενάντια στο μνημονιακό τόξο. Επειδή τοποθετήθηκε υπέρ της μη αναγνώρισης και της κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, που είναι απαραίτητος όρος για μια διαφορετική πορεία του λαού και της χώρας. Επειδή από όσες δυνάμεις δεν ανήκουν σε αυτό το μνημονιακό τόξο, είναι η πιο ενωτική συσπείρωση. Επειδή είναι εκείνος ο σχηματισμός της Αριστεράς που στάθηκε πιο κοντά στις κινητοποιήσεις και τα κινήματα όλης αυτής της περιόδου, χωρίς να τα κριτικάρει αφ’ υψηλού και να τα θεωρεί κομματική του ιδιοκτησία. Επειδή δίνει τη δυνατότητα ανοιχτής συνεργασίας και έκφρασης ριζοσπαστικών δυνάμεων στο εσωτερικό του.

Η ΚΟΕ κατανοεί τις επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζει αρκετός κόσμος για το σύνολο των αριστερών σχηματισμών. Κατανοεί και συμμερίζεται –άλλωστε έχει η ίδια θέσει αρκετούς– προβληματισμούς που πολλοί αγωνιστές έχουν για τα λάθη και τις ανεπάρκειες των οργανωμένων αριστερών δυνάμεων σε μια εποχή ρευστή, στην οποία όλοι οι χώροι διαπερνούνται από αντιφάσεις και δεν υπάρχουν απόλυτες και ξεκάθαρες καταστάσεις και λύσεις. Θα πρέπει όμως να επιστρατευτούν κριτήρια σαν αυτά που πιο πάνω αναφέρονται, κριτήρια που να παίρνουν σοβαρά υπόψη την επόμενη μέρα, τις δυνατότητες που θα ανοίγονται και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε μια ριζοσπαστική, κινηματική, ενωτική κατεύθυνση.

Η ΚΟΕ θα έχει ενεργητική συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτιά του. Καλεί σε υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και σε στήριξη των υποψηφίων της ΚΟΕ, αλλά και όλων εκείνων των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στα κινήματα και τους αγώνες, που προβάλλουν την προοπτική ρήξης με το ειδικό τροϊκανό καθεστώς, που απορρίπτουν το συστημισμό, που απορρίπτουν τον συμφιλιωτισμό με την υπαρκτή Ευρώπη την οποία οι κυρίαρχοι έχουν οικοδομήσει, που απορρίπτουν κάθε «κεντροαριστερό» συνδιαχειριστικό σενάριο, που δεν υπήρξαν στελέχη της μίας πτέρυγας του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ) είτε, εάν ανήκαν σε αυτό το χώρο, αποφασιστικά και έμπρακτα έχουν διαχωριστεί από αυτόν, την πορεία του και τις πρακτικές του.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο η ΚΟΕ θα εργαστεί για να έρθει σε επαφή με το λαό και τον κόσμο των κινημάτων και της Αριστεράς. Για να μαυριστούν τα κόμματα της τρόικας, να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να φτάσει παντού το μήνυμα της ΚΟΕ. Το μήνυμα για μια άλλη πορεία της χώρας, για πραγματική Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, χειραφέτηση. Για το άνοιγμα νέων δρόμων αυθεντικής έκφρασης του λαού μέσα από νέες δημοκρατικές δομές, έξω από τις ράγες ενός πολιτικού συστήματος που νοθεύει και καταπνίγει τη λαϊκή θέληση. Το μήνυμα της προετοιμασίας του λαού, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών να βρεθεί καταποντισμένο το μνημονιακό στρατόπεδο και σε καλύτερη θέση εκείνος για τη δική του οργάνωση και κινητοποίηση, για πιο ουσιαστικές πλέον προσπάθειες οικοδόμησης ενός πραγματικού πλατιού μετώπου για τη διέξοδο της χώρας. Το μήνυμα της ΚΟΕ για μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη. Μια Ελλάδα ανεξάρτητη, χωρίς τρόικα και μνημόνια, με το λαό να ορίζει τις τύχες του. Μια Ευρώπη χωρίς την κυριαρχία των δυνάμεων του χρήματος και των όπλων, χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους εργαζόμενους και τους λαούς στο προσκήνιο.
11/4/2012
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails