Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Πανικός της κυβέρνησης για την πλατεία συντάγματος

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε 2 ανακοινώσεις, η μια της ΚΟΕ και η άλλη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Και οι δυο έθεσαν το ζήτημα της παραμονής του κόσμου στην πλατεία Συντάγματος, κάτι που οι περισσότερες οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς αγνόησαν επιδεικτικά. Παρόλα αυτά αρκετές χιλιάδες κόσμου παρέμειναν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στην πλ. Συντάγματος εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή διαμαρτυρίας.



Δελτίο τύπου για τη σημερινή απεργία, 23/02/2011
πηγή: ΚΟΕ
Χαιρετίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών σε όλη τη χώρα που πήραν μέρος στην πρώτη γενική απεργία του 2011. Ο όγκος των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις πανελλαδικά προσέγγιζε αυτόν της 5ης Μαΐου 2010 και ξεπερνούσε σχεδόν σε όλες τις πόλεις τη μαζικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων της 15ης Δεκέμβρη.

Η οργή, η αγανάκτηση και η επίγνωση πως δεν υπάρχει ατομική λύση μέσα στην κρίση, έσπρωξαν χιλιάδες ανθρώπους να πυκνώσουν τις διαδηλώσεις, να αψηφήσουν την φημολογία κομμάτων και ΜΜΕ για προβοκάτσιες και να δείξουν πως θέλουν και επιζητούν μια κλιμάκωση, μια άλλη πρακτική στάση στις μεγάλες απεργίες.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση νοιώθοντας την πίεση της λαϊκής οργής φοβήθηκε μια μαζική περικύκλωση της Βουλής και φρόντισε να διαλύσει την πορεία κτυπώντας σε πολλά σημεία και κυρίως απομονώνοντας την πλατεία Συντάγματος από όσους ήθελαν να φτάσουν σε αυτήν. Έκλεισε σταθμούς του μετρό, αφού τους έπνιξε στα χημικά, και επιδόθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις αποτροπής της προσέλευσης και παραμονής στο Σύνταγμα.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες διαδηλωτών παρέμειναν στο Σύνταγμα μέχρι το απόγευμα και αφήνουν μια παρακαταθήκη, δημιουργούν μια νέα συνήθεια. Τις επόμενες φορές θα είναι πιο προετοιμασμένοι, πιο αποτελεσματικοί. Η επιμονή χιλιάδων διαδηλωτών να παραμείνουν με κάθε τρόπο στο Σύνταγμα, τονίζει την αναγκαιότητα του μαζικού παρατεταμένου παλλαϊκού αγώνα.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η τρόικα. Για μια οικονομική, πολιτική και κοινωνική διέξοδο της χώρας, πέρα από το «μονόδρομο» της χρεοκοπίας στον οποίο σπρώχνουν βίαια τη χώρα και το λαό οι «δανειστές» και η κυβέρνηση τους.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ
Αλέκος Αλαβάνος: Η κυβέρνηση αισθάνεται πανικό για την πλατεία Συντάγματος»

«Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα έκανε το συμπέρασμα οριστικό.

Η ανά τρίμηνο οργάνωση από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ μιας τελετουργικής πορείας είναι λιτανεία που διευκολύνει αντί να κάμψει την κυβέρνηση. Ούτε καν για την τιμή των όπλων.

Οι επιμέρους συνδικαλιστικοί αγώνες, δύσκολοι και ηρωικοί, που παύουν όμως μόλις ψηφισθεί ο σχετικός νόμος αφήνουν εκ των πραγμάτων το κίνημα χωρίς συνέχεια.

Το αίτημα που μπορεί να πολιτικοποίησει, να ενοποιήσει, να βαθύνει τους αγώνες είναι: Να πέσει τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Και απαιτεί τις κατάλληλες μορφές πάλης.

Η 23η Φλεβάρη έδειξε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται πανικό στο ενδεχόμενο παραμονής του λαού στην πλατεία Συντάγματος.

Αισθάνεται πανικό για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε από νεολαιίστικες και συνοικιακές ομάδες στο διαδίκτυο.

Για αυτό η στρατηγική της έντασης, αξιοποιώντας ακόμη και νεοφασιστικές ομάδες που από τον Άγιο Παντελεήμονα μετακόμισαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Για αυτό και οι επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί με χημικά ειρηνικών διαδηλωτών μόλις προσέγγιζαν την πλατεία Συντάγματος.

Παρά τις δύσπνοιες, τις αλλεργίες, τις κακουχίες χιλιάδες και για ώρες έμειναν εκεί.

Ο κόσμος του Μέτωπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με το σύνθημα «Δαδηλώνουμε – Παραμένουμε στο Σύνταγμα» έδωσε με πάθος και αισιοδοξία το παρόν. Μαζί με αγωνιστές από πολλές αριστερές οργανώσεις, φοιτητές, μέλη των ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ, εργατικά σωματεία.

Εδώ ξαναγεννιέται η ενότητα και η συντροφικότητα των αριστερών. Εδώ γεννιέται η μετωπική δράση.

Ξέρουμε πια τι πρέπει να γίνει.

Ξέρουμε ότι ο τρόμος και η βία είναι το τελευταίο όπλο μιας αποδομημένης πολιτικά και ηθικά κυβέρνησης. Η μαχητική, πλατειά, ειρηνική κινητοποίηση το ανίκητο όπλο του λαού.

Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Η σημερινή εμπειρία και η συντροφική ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα δείχνει ότι η μεγάλη στιγμή, η μεγάλη στροφή μπορεί να είναι και εφικτή και κοντά».

Αθήνα 23.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails