Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου για τους αγρότες

Ομάδα αγροτών του ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας συμμετέχει στις κινητοποιήσεις στον Ισθμό και σε συννενόηση με άλλες ομάδες αγροτών από όλη την Πελοπόννησο διαμόρφωσαν την παρακάτω ανακοίνωση, η οποία θα μοιραστεί στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Μόνη λύση και για τους αγρότες, ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Οι κινητοποιήσεις χιλιάδων αγροτών είναι η απάντηση στο «κάθε πέρυσι και καλύτερα» που ψιθυρίζουν εδώ και χρόνια οι αγρότες. Είναι η απάντηση στις αντιαγροτικές πολιτικές και τις τραγικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ, που έχουν ξεφτιλίσει το αγροτικό εισόδημα και στερούν καθημερινά το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια από χιλιάδες αγρότες.

Η αλληλεγγύη μας στους αγρότες, όπως και στους κτηνοτρόφους είναι δεδομένη.
Η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα, η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, η συνεχιζόμενη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η κυριαρχία των νόμων της αγοράς και των καρτέλ πάνω στις ανάγκες των αγροτών και των καταναλωτών, δίκαια συναντούν την αντίδραση των αγροτών και την αλληλεγγύη της υπόλοιπης κοινωνίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΠΑΣΕΓΕΣ, γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να συγκροτηθεί τοπική και εθνική αγροτική πολιτική παρά βοήθησαν στην απαξίωση των συνεταιρισμών μέσω της απόλυτης κομματικοποιησής τους.

Στην Πελοπόννησο η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ύστερα από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους καλλιέργειας (αυξήσεις στα λιπάσματά πάνω από 100%, αυξήσεις σε ΔΕΗ, πετρέλαιο… ), τα μεγάλα προβλήματα με το νερό, τους νέους τρόπους κλοπής του αγροτικού εισοδήματος (ΕΤΑΚ), ήρθαν οι εξευτελιστικές τιμές βασικών αγροτικών μας προϊόντων, να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Tο λάδι, τα εσπεριδοειδή, τα επιτραπέζια σταφύλια, το κρασί, το αχλάδι, τα κηπευτικά, η κτηνοτροφία, κατέρρευσαν και έφτασαν σε εξευτελιστικές τιμές. Τα προϊόντα μας, ο μόχθος μας της χρονιάς, μένει απούλητος στις αποθήκες ή σαπίζει αμάζευτος στα χωράφια.

Το εισόδημα μας δεν έχει απλά μειωθεί : είναι ανύπαρκτο !!!

Το τρομακτικό πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, αποτέλεσμα της απουσίας έργων υποδομής και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, κάνει το μέλλον των αγροτών να φαντάζει εφιαλτικό.

Σε όλα αυτά, ας προστεθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών και τα «κανόνια» από εμπόρους-αεριτζήδες από τα οποία οι παραγωγοί είναι απροστάτευτοι.

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές έρχονται αντιμέτωποι με τα οικονομικά προβλήματα των καταναλωτών που αδυνατούν (λόγω οικονομικής κατάρρευσης) να αγοράσουν τα αγροτικά προϊόντα σε τιμές αξιοπρεπείς για τον παραγωγό.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρεί πως το κράτος οφείλει να στηρίξει τους αγρότες της χώρας, επειδή ακριβώς οι πολιτικές του δικομματισμού με την ανοχή έως στήριξη των περισσοτέρων (διαλυμένων και κομματικοποιημένων) συνεταιρισμών μας οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Δε μπορεί να παραμένει θεατής στην πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων προς τον αφανισμό. Δε μπορεί να μην υπάρχει εδώ και δεκαετίες εθνική αγροτική πολιτική και απλά να παρακολουθούμε και να προσαρμοζόμαστε στις όλο και πιο δυσμενείς αλλαγές της ΚΑΠ, που μειώνει το αγροτικό εισόδημα και τον αγροτικό πληθυσμό. Δε μπορεί ο αγρότης να είναι έρμαιο της ελεύθερης αγοράς, στις συμπληγάδες της κυριαρχίας των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων και του κατακλυσμού των αγορών από φθηνότερα αγροτικά προϊόντα από χώρες που έχουν χαμηλότερο κόστος. Έχουμε ανάγκη μια αγροτική πολιτική που θα προσπαθεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της χώρας σε ασφαλή τρόφιμα και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Τα προβλήματα των αγροτών είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας. Είναι προβλήματα που αφορούν την διατροφική επάρκεια, την διατροφική ασφάλεια, την επιβίωση της υπαίθρου και τη συνολική οικονομία της χώρας και της περιφέρειάς μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αξιοπρεπείς τιμές παραγωγού, που να ανταποκρίνονται στις μεταβολές στο κόστος καλλιέργειας και ζωής των αγροτών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα προϊόντα. Άμεση αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των αγροτών για την φετινή χρονιά.
  • Αύξηση του εύρους των ζημιών που καλύπτει ο ΕΛΓΑ με νομοθετική ρύθμιση, διαφάνεια στις αποφάσεις για αποζημιώσεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων γεωπόνων και αναγκαίες προσλήψεις ώστε να μπορούν να γίνονται έγκαιρα οι έλεγχοι.
  • Να χρηματοδοτηθούν και να ξεκινήσουν άμεσα έργα υποδομής σε όσους νομούς υπάρχει πρόβλημα νερού. Να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις για την ανακούφιση των περιοχών από τη λειψυδρία μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα. Στήριξη του εισοδήματος των αγροτών των περιοχών αυτών.
  • Επιστροφή των χρημάτων που έδωσαν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια για να δηλώσουν τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ.
  • Να ενισχυθούν και εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για παράνομες εισαγωγές φθηνών προϊόντων και πρόσμιξή τους με ελληνικά.
  • Έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.
  • Αύξηση κατά 50% του επιστρεφόμενου ποσού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
  • Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 15% για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Καθιέρωση ελάχιστου ύψους αγροτικής σύνταξης ΟΓΑ τα 800 ευρώ/μήνα.
  • Κατάργηση του άδικου ΕΤΑΚ και επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Άτοκα καλλιεργητικά δάνεια για τους μικρομεσαίους αγρότες. Προστασία της περιουσίας των μικρομεσαίων αγροτών, με αναστολή κάθε δημοπρασίας και κατάσχεσης περιουσίας για δυο χρόνια.
  • Αντιστάθμισμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης της υπαίθρου με δωρεάν κοινωνικές παροχές.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης.
  • Άμεση καταβολή από τον ΕΛΓΑ του 100% των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους των περσινών πυρκαγιών καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

Τα παραπάνω αιτήματα και συνολικά μια εθνική φιλο-αγροτική πολιτική θα εφαρμοστούν μόνο εάν εμείς, οι αγρότες, κινητοποιηθούμε. Καθένας μας οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια αναγέννηση του αγροτικού κινήματος. Να πιέσουμε και να περιθωριοποιήσουμε όσες ηγεσίες συνεταιρισμών βλέπουν τον ρόλο τους διακοσμητικό – γραφειοκρατικό και όχι ενεργό και διεκδικητικό. Στους δύσκολους καιρούς που έρχονται είναι ανάγκη για να επιβιώσουμε, να δώσουμε μεγάλους ενωτικούς αγώνες.
ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails