Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Τα ...κλειστά επαγγέλματα ανεβάζουν την τιμή του ψωμιού!

Στον σημερινό Δρόμο μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Κατερίνη σχετικά με την αύξηση της τιμής των σιτηρών και του ψωμιού: Η μάχη της φραντζόλας και οι δεκάδες "αθέατες" αυξήσεις.
Δημοσιεύουμε μέρος του άρθρου που αναφέρεται στα περι του ...ψωμιού κλειστά επαγγέλματα (της μοδός τελευταία) τα οποία δεν απασχολούν κυβέρνηση - Τρόικα - ΜΜΕ:

Το… κλειστό επάγγελμα των αλευροβιομηχάνων
Πολύς λόγος γίνεται για τα κλειστά επαγγέλματα και την ανάγκη ύπαρξης ανταγωνισμού. Ας προσθέσουμε, λοιπόν, μερικά πολύ κλειστά «επαγγέλματα» που πρέπει να ανοίξουν πάραυτα:
• Το επάγγελμα του αλευροβιομήχανου: 7 μύλοι ελέγχουν το 70% της αγοράς.
• Το επάγγελμα του γαλακτοβιομήχανου: 3 βιομηχανίες ελέγχουν σχεδόν το σύνολο του συσκευασμένου φρέσκου γάλακτος.
• Το επάγγελμα του ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ: οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν το 77% του τζίρου όλων των επιχειρήσεων του κλάδου.
• Το επάγγελμα του βιομηχάνου σιδήρου: Οι τρεις βιομηχανίες που ελέγχουν το σύνολο της παραγωγής αύξησαν σε ένα επτάμηνο κατά 34% την τιμή του σιδήρου.

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε άρθρο που είχαμε αναρτήσει πριν δυο χρόνια σχετικό με την τότε επισιτιστική κρίση (sic! αντί για ...πείνα) που είχε δημιουργηθεί λόγω του ράλυ τιμών των δημητριακών: Πείνα, η τροφή του νεοφιλελευθερισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails