Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Άρθρο της Β. Χριστοπούλου για την Καραθώνα

Άρθρο της Βάσως Χριστοπούλου για την Καραθώνα:

¨Γόρδιος δεσμός¨ η λύση για την Καραθώνα

¨Σεμνά και ταπεινά¨ οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μοίρασαν με την σέσουλα αφειδώς δημόσιο πλούτο σε ρασοφόρους, ιδιώτες, εταιρείες, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία καθυστέρηση ή μπλέξιμο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Από τις αρχές της δεκαετίας του΄90 μέχρι σήμερα ο Δήμος Ναυπλίου διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται την Καραθώνα βάσει συμβάσεων που είχε υπογράψει με τον ΕΟΤ.

Παρά τις αλχημείες του ΠΑΣΟΚ, όπου με νόμο παραχώρησε την Καραθώνα στην ΕΤΑ (Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης), την Καραθώνα εξακολουθεί να διαχειρίζεται ο Δήμος Ναυπλίου.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί, πως δεν μπορούν να χαρίζουν σε ρασοφόρους, ιδιώτες, εταιρίες, τόσο εύκολα και τόσο πολλά, και από το Δήμο να στερούν την Καραθώνα. Αντί λοιπόν να διεκδίκηση αυτό που δικαιούται, περιμένει τα σχέδια που εκπονεί η ΕΤΑ για την Καραθώνα, αγωνιώντας να δει αν της αφήνει κανένα ψίχουλο, εισπράττοντας για ευχαριστώ ¨ δικαστικές αγωγές¨ από αυτήν. Παράλληλα ιδιώτες διεκδικούν τις από την δεκαετία του ΄70 απαλλοτριωμένες ιδιοκτησίες τους στη Καραθώνα!!!
Πολλοί γνωρίζουν ότι μετά την απαλλοτρίωση των ¨ιδιωτικών¨ !! εκτάσεων της Καραθώνας από το Δημόσιο, ο ΕΟΤ και ο Δήμος Ναυπλίου έριξαν πολλά χρήματα για την αξιοποίησή της, έργα πολλά έχουν γίνει σε αυτήν, και είναι τουλάχιστον περίεργο που ιδιώτες σήμερα ζητούν να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους!!!
Η Καραθώνα με το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον – όπου η διατήρησή του είναι η καλλίτερη αξιοποίηση γι αυτήν - τις λίγες κτιριακές εγκαταστάσεις της τις υποδομές που έχουν γίνει μέσα στη θάλασσα και εξασφαλίζουν την θαυμάσια αμμουδιά, αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, είναι σχεδόν πλήρως αξιοποιημένη.
Δεν επιτρέπεται λοιπόν να συνεχίζουμε να καταπίνουμε το χάπι της ¨αξιοποίησης¨, των ¨χαμένων θέσεων εργασίας¨ γιατί πίσω τους κρύβεται το ¨κέρδος¨ που προσδοκούν από το ξεπούλημα της Καραθώνας.
Δεν επιτρέπεται, πλέον, κύρια οι πολίτες του Ναυπλίου να μένουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να δούμε ποιος θα κερδίσει την Καραθώνα.
Ο Δήμαρχος κος Αναγνωσταράς, το 2004 πιέστηκε και αναγκάστηκε να παίξει τον ρόλο του ¨Σωτήρα¨ της Καραθώνας, διαφορετικά κινδύνευε να μην επανεκλεγεί. Τα δημοτικά συμβούλια και οι αποφάσεις (εκτός από μία) που πάρθηκαν σε αυτά , οι δικαστικές διενέξεις που συνεχίζονται, αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί την Καραθώνα για επικοινωνιακούς λόγους και δεν τον ενδιαφέρει, ενώ θα μπορούσε να έχει προ πολλού λύσει το πρόβλημα.
Η εποχή που ήταν αναγκαίες οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, γιατί χωρίς ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούσε να εμποδιστεί ο ¨επενδυτής¨ κος Ξενάκης να καταλάβει όλο τον αιγιαλό της Καραθώνας νομιμοποιώντας έτσι και την ΕΤΑ, έχουν παρέλθει.
Αν το 2004 ο κος Ξενάκης είχε εγκαταστήσει τα « στολίδια στην άμμο» σε όλο το μήκος του αιγιαλού, όσες καταδικαστικές αποφάσεις και όσα δικαστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης και να εκδίδονταν με δεδομένη την ολιγωρία της ¨Περιφέρειας¨ δεν θα μπορούσε να τα κουνήσει κανείς, όπως γίνεται με τα ¨στολίδια¨ της Βερβερόντας στο Πορτοχέλι. Ευτυχώς τότε την Καραθώνα την γλυτώσαμε. Οι επιχειρηματίες που είχαν υπογράψει συμβάσεις για την ενοικίαση των καταστημάτων της Καραθώνας με τον Δήμο και τα ασφαλιστικά που αυτοί προσέφυγαν, έπαιξαν σε εκείνη την περίοδο καθοριστικό ρόλο. Θα ήταν ζημιά ανεπανόρθωτη για την Καραθώνα να έμπαινε σε αυτήν επιχειρηματίας με σύμβαση που είχε υπογράψει με την ΕΤΑ, θα συνέβαλε στην νομιμοποίησή της.
Με δεδομένο ότι στην χώρα μας στο όνομα της προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας, παμπόνηροι ιδιώτες είναι ικανοί να αποδείξουν ότι τους ανήκουν όχι μόνον υδροβιότοποι, δάση, βουνά αλλά και η ίδια η Ακρόπολη, πρέπει να κοπεί ο ¨γόρδιος δεσμός¨ με το σπαθί, ώστε να γλυτώσει η Καραθώνα από αυτούς που την εποφθαλμιούν…
Πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε, πολίτες και Δημοτική Αρχή, να εξασφαλιστεί πρώτα ο Δημόσιος, κοινόχρηστος χαρακτήρας της συνολικής έκτασης της Καραθώνας ( 1.900 στρ.), δεύτερον, να χαρακτηριστεί ως περιοχή¨ ιδιαίτερου φυσικού κάλλους¨ τρίτον να συζητηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση πιθανόν χρειαστεί να γίνει, έστω και στο όνομα της ονομαζόμενης ¨ήπιας αξιοποίησης¨, γιατί ζούμε στη χώρα του ¨μπάχαλου¨ και αντί για ήπιας μορφής εκμετάλλευση μπορεί να προκύψουν κι άλλα τσιμεντένια μεγαθήρια και τέταρτο να απαιτήσει ο Δήμαρχος να ανακληθεί η αγωγή που κατέθεσε στις 30/10/08 η ΕΤΑ κατά του Δήμου και του ΕΟΤ όπου ζητάει να της αναγνωρισθεί η κατοχή του αιγιαλού της Καραθώνας των 450.200 τ.μ. και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά.
Όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας της Καραθώνας, το τι και πως θέλουμε να είναι η Καραθώνα, θέματα που κάποιοι αναδείκνυαν και αναδεικνύουν ως πρωταρχικά, αν την γλυτώσουμε από το ξεπούλημα θα έχουμε όλο το χρόνο να τα παλέψουμε κι αυτά….
31/1/2009
Βάσω Χριστοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails