Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!

«Η γενετική μηχανική έχει επεκταθεί και στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτών. Τα φυτά αυτά περιέχουν πλέον γονίδια άλλων οργανισμών, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν νέες επιθυμητές ιδιότητες και να παράγουν διάφορες χρήσιμες ουσίες.» Αυτό το απόσπασμα δεν περιέχεται σε κάποιο φυλλάδιο της πολυεθνικής MONSANTO ή άλλης εταιρείας με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Περιέχεται στην σελ. 124 στο βιβλίο Βιολογίας της γ Γυμνασίου.

Οι συγγραφείς του, θαμπωμένοι από τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα, θέλησαν να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους και στα νέα παιδιά. Η νέα παιδαγωγική που εγκαινίασε με τα καινούρια βιβλία το υπ. Παιδείας, αποτελεί όντως καινοτομία. Τα βιβλία δεν περιέχουν γνώσεις επιστημονικά, ιστορικά και κοινωνικά τεκμηριωμένες και αποδεδειγμένες, αλλά κάθε είδους πληροφορίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των απόψεων γύρω από ένα θέμα, όπου ο μαθητής καλείται μέσα από τη δικιά του αναζήτηση να καταλήξει σε ένα δικό του συμπέρασμα. Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Παιδείας σε ερώτηση για το βιβλίο, απάντησε ότι γίνεται ισότιμη προβολή όλων των απόψεων, υπέρ και κατά των μεταλλαγμένων, ενώ οι μαθητές στηριζόμενοι στην ύπαρξη τριών εργασιών που προτείνονται στο βιβλίο μπορούν να κάνουν την έρευνά τους (!) με σκοπό την ανεύρεση όλων των απόψεων(!).

Βέβαια, στο συγκεκριμένο βιβλίο ούτε καν ισότιμη παρουσίαση των δύο απόψεων γίνεται. Ο μαθητής βομβαρδίζεται από ψεύτικα επιχειρήματα υπέρ των Γ.Τ.Ο. γραμμένα από πολυεθνικές ή επιστήμονες στην υπηρεσία πολυεθνικών, που έχουν ανατραπεί από πλήθος ερευνών κρατικών ή ανεξάρτητων οργανισμών. Ο αντίλογος για τα συγκεκριμένα επιχειρήματα αποσιωπάται. Η προπαγάνδα κορυφώνεται με δύο φωτογραφίες από τομάτες που δείχνουν σάπιες αυτές που δεν είναι γενετικά τροποποιημένες και φυσιολογικές τις τροποποιημένες. Σάπια είναι η «γνώση» που προσφέρουν το υπουργείο και η συγγραφική ομάδα, και ευχαρίστως θα τους καλούσαμε στην περιοχή μας να φάνε… καθ’ όλα φυσιολογικές μη μεταλλαγμένες τομάτες

Το βιβλίο Βιολογίας ενταγμένο στη νέα γνώση που περιλαμβάνει την αποθέωση της επιχειρηματικότητας, εκθειάζει τις εταιρείες γενετικής μηχανικής, τις έρευνες και τα επιτεύγματά τους. Κρύβει τον αδυσώπητο πόλεμο ανάμεσα στις πολυεθνικές για τον παγκόσμιο επισιτιστικό έλεγχο. Κρύβει την τρομακτική μείωση της βιοποικιλότητας, την ολόπλευρη εξάρτηση των αγροτών όλου του κόσμου από τους νέους σπόρους των πολυεθνικών. Την κλοπή του γενετικού πλούτου από κάθε γωνιά του πλανήτη, την γενετική του «βελτίωση», το πατεντάρισμα και την πώληση ξανά με τεράστια περιθώρια κέρδους. Κρύβει τον ασφυκτικό έλεγχο των πανεπιστημίων και της έρευνας. Αυτό είναι ένα χτυπητό επιχείρημα ενάντια στην επιδιωκόμενη από το υπ Παιδείας εξάρτηση των πανεπιστημίων από ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις. Η αντικειμενική έρευνα πέθανε. Τα τεράστια κονδύλια που χρειάζονται δεν δίνονται πια από το κράτος αλλά από ιδιώτες που παραγγέλνουν έρευνες με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που αυτοί θέλουν. Αλήθεια τι έρευνα είχε γίνει για την διατροφή των αγελάδων με οστεάλευρα; Χρειάστηκε να εμφανιστεί η νόσος των «τρελών αγελάδων» για να μάθουμε τις πραγματικές συνέπειες από την χρήση μιας ζωοτροφής που αύξανε την παραγωγικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οι εταιρείες αυτές είναι αδίστακτες. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται τόσο χοντροκομμένα στις ανεπτυγμένες χώρες όπου κυριαρχεί η μόδα του marketing, των δημοσίων σχέσεων και της εταιρικής ευθύνης! Πριν λίγες μέρες (21/10/07) στην Βραζιλία, 70 οικογένειες επανακατέλαβαν πειραματική έκταση που χρησιμοποιούσε η ευρωπαϊκή πολυεθνική SYNGENTA για αναπαραγωγή ματαλλαγμένων σπόρων. Η έκταση είχε καταληφθεί πάλι τον Μάρτη του 2006 ως τις 18 Ιουλίου του 2007 έχοντας αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο ενημέρωσης ενάντια στα μεταλλαγμένα. Στις 21/10 λοιπόν σταματάει ένα βανάκι με 40 ένοπλους οι οποίοι πυροβολούν ενάντια στους καταληψίες. Απολογισμός ένας 32χρονος πατέρας τριών παιδιών νεκρός και έξι σοβαρά τραυματίες. Κάπου εδώ τσαλακώνεται η ειδυλλιακή εικόνα του βιβλίου απέναντι στους φορείς της έρευνας για τα μεταλλαγμένα. Είναι προφανές ότι μόνος γνώμονας για τις πολυεθνικές δεν είναι ούτε το κοινό καλό, ούτε η περιβαλλοντική προστασία, ούτε η συμβολή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας.

Τρεις από τις πιο μεγάλες πολυεθνικές (Monsanto, Bayer, Syngenta) δηλώνουν πάνω από 12 δις δολάρια κέρδη το χρόνο. Ελπίζουμε το υπ. Παιδείας και η συγγραφική ομάδα να πληρώθηκαν για το σημαντικό έργο τους, μήπως και έστω κι έτσι βρεθούν χρήματα για την παιδεία…

Είναι απαραίτητη η αντίδραση όλων μας (επιστήμονες, αυτοδιοίκηση, γονείς, δάσκαλοι, γεωτεχνικοί, μαθητές) στα όσα περιέχει το βιβλίο Βιολογίας. Σε μια περίοδο όπου το περιβάλλον και η υγεία μας βάλλονται από παντού, ας εμποδίσουμε τουλάχιστον την επιδιωκόμενη μετάλλαξη της σκέψης της νέας γενιάς.

Υπογράψτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (kepka.org) για να γίνουν αλλαγές στα επίμαχα σημεία του βιβλίου.


Αριστερό Σχήμα Αργολίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails