Mετά το Μεγάλο Κραχ του ’29 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ακτήμονες και άνεργοι στην Αμερική. Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι μένουν άστεγοι και συρρέουν στους δημόσιους ξενώνες, γιατί το σπίτι τους κατασχέθηκε. Οι ενδεχόμενες ομοιότητες του τότε με τη σοβαρή στεγαστική κρίση, που πλήττει τις ΗΠΑ σήμερα, αν μη τι άλλο εγείρει ερωτήματα. Και αυτά ζητούν απάντηση, ειδικά όταν οι κατασχέσεις σπιτιών έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, ακριβώς όπως και τα μπόνους των στελεχών στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες εξαγόρασαν στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και στοιχημάτισαν σε αυτά.
Ο γνωστός ηγέτης στους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τζέσι Τζάκσον οργανώνει μία μεγάλη εκστρατεία με αίτημα οικονομική δικαιοσύνη, αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων ή μορατόριουμ κατασχέσεων. Οι ακόμα γενικόλογες ρυθμίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για πάγωμα επιτοκίων εκτιμάται ότι προσφέρουν ανακούφιση μόλις στο 7% των δικαιούχων, δηλαδή σε 145.000 ιδιοκτήτες επί συνόλου 2 εκατομμυρίων, που απειλούνται με κατάσχεση. Το πρώτο οκτάμηνο του 2007 σε διαδικασία κατάσχεσης είχαν υπαχθεί 1,7 εκατομμύρια κατοικίες. Στο Κλίβελαντ (του Οχάιο), την αποκαλούμενη και «πρωτεύουσα των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης», ένα στα δέκα σπίτια έχει εγκαταλειφθεί. Πολλά έχουν σημάδια βανδαλισμού και ολόκληρες γειτονιές θυμίζουν τις «πόλεις-φαντάσματα» της εποχής των χρυσοθήρων.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των αστέγων, που ζητεί καταφύγιο σε ξενώνες και καταφύγια, αυξάνεται όσο αυξάνονται οι κατασχέσεις και ακριβαίνει το πετρέλαιο. Στο Οντάριο της Νότιας Καλιφόρνιας, μία κάποτε ακμάζουσα περιοχή, έχει στηθεί μία ολόκληρη «σκηνούπολη», για να φιλοξενήσει οικογένειες, ενήλικες αλλά και παιδιά. Στο βιβλίο της «Τα χρήματα των άλλων», η Νόμι Πρινς, πρώην διευθύντρια της Goldman Sachs, παραθέτει μία ρήση του Μπαλζάκ: «Το μυστικό του μεγάλου πλούτου, που αποκτήθηκε από μη προφανείς πηγές, είναι ένα λησμονημένο έγκλημα – λησμονημένο επειδή διαπράχθηκε με επιδεξιότητα...».